27.10.2023.

10:37

Foto: Shutterstock/Public

Vesti

Mali: Er Srbija je slika i prilika napretka i uspeha naše zemlje! Od 2013. godine do danas prevezla više od 25 miliona putnika

Ministar finasija Siniša Mali rekao je da je Er Srbija simbol uspeha, napretka i promena koje su se u Srbiji desile proteklih 10 godina.

- Sećamo se, kao juče da je bilo, 2013. godine kad je predsednik Vučić zamolio šeika iz Emirata da nam pomogne u restrukturiranju tadašnjeg JAT-a. A tadašnji JAT imao je preko 400 miliona dolara obaveza duga. Imao je, ako se ne varam, 11 aviona i nije imao budućnost. To je bila slika i prilika Srbije, tada 2012-2013. godine, Srbije koju smo nasledili - rekao je Mali.

Kako je naveo, nakon teških pregovora, uz pomoć Etihada, strateškog partnera, preokrenuta je situacija i stvorena Er Srbija, pa se od kompanije Jat Ervejz, koja je bila na ivici bankrota, napravila najbrže rastuća i najveća regionalna nacionalna aviokompanija.

- To je bila prosto neverovatna šansa i san, koji smo mislili da nikada nećemo sanjati i uspeli smo u tome. I to je zasluga svih zaposlenih, rukovodstva i svih građana Srbije. I zato je ono što je prošla Er Srbija proteklih 10 godina - slika je i prilika uspeha i napretka naše zemlje - naveo je Mali.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je da je neverovatno kako vreme leti i da mu deluje kao da je impresivna avantura na koju se Er Srbija otisnula koliko juče.

- Čini se da Er Srbija dobro stari - kao vino. Baš kao i svi mi sa njom. Izborili smo se sa brojnim izazovima do sada, među kojima je jedan od najvećih bila pandemija - istakao je Marek.

Prema njegovim rečima, naročitu zahvalnost duguje svim zaposlenima u kompaniji, bez kojih Er Srbija ne bi bila tu gde je danas.

Uspešna 2023.godina

U 2023. godini, odnosno desetoj godini poslovanja, dodaju, Er Srbija je oborila sve rekorde u broju realizovanih letova i destinacija do kojih kompanija leti.

- Od početka godine do danas, pokrenute su 22 nove destinacije i obavljeno je više od 36.000 letova, a preliminarni finansijski rezultati pokazali su da je u prvih pola godine zabeležen profit od 22,4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu - piše u saopštenju.

Veliki broj destinacija

Poslovanje kompanije u poslednjoj deceniji potpuno je transformisano, to znači da je broj destinacija u mreži udvostručen, tako da u putničkom i teretnom saobraćaju Er Srbija leti do više od 80 redovnih i čarter destinacija u Evropi, na Mediteranu, Severnoj Americi, Aziji i Africi, a uvedene su i tri interkontinentalne destinacije Njujork, Tjenđin i Čikago.

- Kompletno je obnovljena flota kompanije i trenutno je čine dva širokotrupna erbasa A330-200, 13 uskotrupnih aviona iz porodice erbas A320, kao i sedam turboelisnih ATR aviona za regionalne letove - navodi se u saopštenju.