27.10.2023.

18:00

Foto: pngfind

Vesti

Bliži se noć kada ćemo spavati sat duže: Evo kada tačno počinje zimsko računanje vremena i kako utiče na naše zdravlje

Evropska unija najavila je pre nekoliko godina da će ukinuti letnje i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, međutim, to se još nije dogodilo. Predlog je 2019. podržao Evoropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice.

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog poslednjeg vikenda u oktobru u noći između subote i nedelje, dok se na letnje prelazi poslednje nedelje u martu kada se vreme pomera jedan čas unapred.

Računari, mobilni telefoni i drugi savremeni uređaji koji pokazuju tačno vreme automatski će da “pređu” na zimsko računanje vremena, ali ako imate i dalje neki analogni pokazivač vremena ili stariji uređaj koji “ne ume” automatski da odradi tu radnju, ne zaboravite da pomerite kazaljke jedan čas unazad, sa 3 na 2 sata.

Pomeranje kazaljki za mnoge predstavlja sat vremena dužeg sna, međutim, ovo ima uticaja i na ceo naš organizam. Naročito nije pogodna za meteoropate i hronične bolesnike, međutim, nisu isključeni ni ljudi koji nemaju nikakve zdravstvene tegobe.

Inicijativa da se ukine sezonsko pomeranje sata pokrenuta je nakon mnogih svetskih istraživanja koja su utvrdila da prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena i obratno donosi mnoge zdravstvene probleme ljudima koji se tada žale na umor, pospanost, depresiju, pojačan apetit, a statistika pokazuje da se povećava i broj srčanih udara i kardiovaskularnih problema koji znaju da završe i tragično.

Šta se desilo sa idejom o ukidanju pomeranja sata

O predlogu Evropske komisije iz 2018. godine, da se poslednje nedelje marta i oktobra ukine sezonsko pomeranje sata, još uvek nije postignuta saglasnost. Zemljama članicama je prepuštena takva odluka, a Srbija je odlučila da nastavi sa pomeranjem kazaljki na satovima, kao i do sada, zbog usklađenosti sa većim delom Evrope.