01.11.2023.

15:05

Foto: Printscreen/RTS

Vesti

Danica Grujičić otkrila važne vesti za svu decu dijabetičare: Pored besplatnih senzora, dobiće i ovo!

- Sada nažalost može da bude samo jedan roditelj i to smatram da nije dobro. Nekada treba obučiti čak i stariju braću i sestre da o mlađem povedu računa. Mislim da će to biti jako lep projekat, i nadam se da će u narednih pet godina i to biti završeno -  izjavila je ministarka zdravlja.

Govoreći o planu izgradnje objekta u Bukovičkoj banji, Grujičić je rekla da će tamo oba roditelja dobiti svu neophodnu edukaciju kako da prepoznaju prve simptome dijabetesa kod deteta, kada pada a kada raste šećer, kada se razvija komplikacija, kao i da će dobijati savete kojom fizičkom aktivnošću i u kojoj meri deca sa dijabetesom treba da se bave.

Govoreći o besplatnim senzorima za svu decu do 18 godina na insulinskoj terapiji sa nestabilnim dijabetesom, ministarka je rekla da je velika je stvar što su se roditelji organizovali i što su izvršili određeni pritisak na državu da uvede i insulinske pumpe koje su oni smatrali boljim nego ove koje su bile dostupne dosad i precizirala da bi trebalo to da krene čim Fond za zdravstveno osiguranje završi nabavku.

Povodom najave da će sela i manja mesta u Srbiji dobiti pokretne ambulante u kojima će raditi lekari opšte medicine, Grujičićeva je rekla da se prvo kreće od juga Srbije, Pčinjskog, Topličkog i Jablaničkog okruga, i dodala da je projektna jedinica već bila na terenu i videla gde treba da budu stacionarne ambulante.

Dodaje da će se u stacionarnim ambulantama takođe biti i mala laboratorija, EKG, kao i oprema za reanimaciju u slučaju da dođe do srčanog zastoja, kako bi lekari imali čime pacijenta da oporave dok ne dođe hitna pomoć.