02.11.2023.

10:17

Foto: Shutterstock

Vesti

Alarmantna upozorenja lekara! Autoimune bolesti sve više kose mlade

Endokrinolog dr Miloš Žarković objašnjava zbog čega su autoimune bolesti u porastu i kako prepoznati prve simptome problema sa štitastom žlezdom.

Prema njegovim rečima od poremećaja štitaste žlezde boluje oko 12 odsto ljudi, a od toga je sedam hipotireoza, ostalo su hipertireoze.

Što se tiče poremećaja građe, kako starite učestalost nodusa ("čvorića") se sve više povećava. Tako da kada imate 70 godina, isti postotak ljudi ima noduse u štitastoj žlezdi. Problem sa nodusima je u tome, što je pet posto nodusa maligno. Većina je zanemarljiva, ali opet nisu baš svi. Neki su veliki pa smetaju, neki smetaju zato što pritiskaju, neki su vidljivi, a neki brinu pacijenta. Ostaju ti maligniteti koji su nam problem, i gde mi moramo da nađemo te pacijente koji imaju rizik, da im ustanovimo dijagnozu na vreme i adekvatno ih lečimo - objašnjava doktor. 

Dr Žarković naglašava da su žene koje planiraju trudnoću, kao i trudnice najosetljivija grupa.

Tu moramo da imamo dobru tiroidnu funkciju, jer će to uticati na ishod trudnoće. Ne treba praviti paniku, jer sve to može da se sredi, ali one moraju da se prate. Takođe, osobe koje primete da imaju promenu u građi, odnosno uvećanu tiroidnu žlezdu, kao i oni koji imaju druge bolesti, kao što su autoimune bolesti ili dijabetes. Treća grupa oestljivih sz osobe koje imaju porodičnu anamnezu tiroidne bolesti - kaže Žarković