06.11.2023.

10:36

Foto: Shutterstock

Vesti

Prizori na nebu širom Srbije šokirali narod: Ovako nešto se retko viđa u našoj zemlji (FOTO)

Aurora borealis, poznatiji kao polarna svetlost, se najčešće javlja na Aljasci, u Kanadi, Norveškoj, Danskoj, nekim delovima Rusije, ali su se mnogi iznenadili kada su je videli i u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Crvena svetlost pojavila se na nebu iznad Sombora sinoć, a veliki broj građana je bio prijatno iznađen ovom fascinantnom pojavom. 

Nakon stravičnog nevremena koje je zadesilo našu zemlju tokom jučerašnjeg dana, nebo je nagradilo građane Vojvodine nesvakidašnjim prizorom.

Možemo da je očekujemo i ove noći

Polarna svetlost, izuzetno retka pojava u Srbiji, mogla se videti iz još nekih gradova, poput Vrbasa, Banatskog Dvora, Kaća, Sremske Mitrovice ...

- Polarna svetlost se večeras vidi i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Zbog jake solarne oluje, polarna svetlost je vidljiva skoro do samog juga Evrope, a tako može biti i sledeće veče - objavljeno je na društvenim mrežama.

Nestvarni prizori iznad Hrvatske i Slovenije

Kako navodi jedna Fejsbuk stranica iz Slovenije, koja se bavi meteorološkim prilikama, ovakvi prizori nisu tipični u ovom delu Evrope.

Informer

 

Šta je "aurora borealis"?

Polarna svetlost, ili aurora borealis, je svetlenje noćnog neba, obično u polarnim zonama. Na severu se naziva aurora borealis, a kada se javi na Južnom polu aurora australis.

Pošto su obe aurore istog porekla naučnici pojavu nazivaju "polarna aurora". Ime "severna zora" je nastalo od utiska koji se stiče pri pojavi aurore, posebno gledano iz Evrope-na severnom horizontu se ukazuje crvenkasta svetlost kao, na istoku, u zoru, pred izlazak sunca.