08.11.2023.

09:19

Foto: Shuterstock

Vesti

Hara stomačni virus: Na udaru i deca i odrasli! Evo kako ublažiti prve simptome!

Ovakvi simptomi prvi su alarm da odete kod doktora i proverite da li vas je napao adenovirus ili koronavirus, a kako je doktorka Biserka Obradović kazala nadprosečne temperature usred novembra veoma su pogodovale da se bilo koji od ovih virusa razvije. 

- Trenutno hara velika grupa adenovirusa preko 60 i oni izazivaju gastroeneterološke ili respiratorne tegobe, među njih se umešao i kovid koji isto tako može imati dve navedene tegobe, a vreme im jako pogoduje - rekla je Obradović

Informer

 

Prema njenim rečima, trenutno su na udaru deca i ljudi koji su radno sposobni i to iz dva razloga. 

- Prvi razlog je lična higijena, a drugi je veliki kolektiv gde se virus brze širi - otkrila je doktorka i dodaje:

- Imamo i slučajeve gde su deca prenela roditeljima virus, ali i gde je neku osobu zarazio kolega, jer cela kancelarija kašlje i ima stomačne tegobe

Kako se leči

Kod ovakvih virusnih infekcija glavni ključ je način ishrane, a doktorka upozorava da je neophodno, ako se povraća, uzimati kašiku tečnosti na 15 minuta.

- Ako se unesu dve kašike dobija se novi nagon za povraćanje, pa je važno biti umeren. Važno da se ništa ne jede dok povraćanje traje, nebitno da li je u pitanju odrastao čovek ili dete. Dok se povraća ne uzimaju se ni lekovi protiv mučnine jer mogu samo da pogoršaju stanje - dodaje Obradović.

Kada muka stane, na redu je dijetalna ishrana, baren krompir ili šargarepa, a može i dvopek.

- Sledećeg dana može i supa iz kesice ili jabuka, ali nikako ne sveže voće ili povrće, a ni mlečni proizvodi - objašnjava doktorka.

Doktorka je apelovala na sve koji pate od ovih tegoba, da se pridržavaju ishrane, jer se dešavala se mnogi naglo vrate kompletnoj ishrani, pa im se onda vrate i stomačni problemi. 

Informer

Koja je razlika između adenovirusa i korone  

Simptomi adenovirusa su blaga temperatura, do 38 stepeni, povraćanje, dijareja, koja može trajati i duže ako se ne poštuje ishrana. Kada je u pitanju eris, novi soj korone, kod njega su prisutni i malaksalost, kao i bolovi u mišićima i glavobolja.

- Preventiva je uvek dobra stvar. Treba uzimati što više svežeg voća i povrća, unošenje c i d vitamina, ali i magnezijuma, izbegavati sve što uništava imunitet, kao što je prekomerna doza kafe ili energetskih pića - objašanjava doktorka.

Poseban akcenat je, kako Obradović ističe, na ličnoj higijeni , dobrom oblačenju, ali ne deljenju svojih čaša ili hrane sa drugima. 

- To je posebno kod dece, nema onoga mogu jedan griz - kaže doktorka.