10.11.2023.

14:33

Foto: Informer

Vesti

Kreće gradnja "Smajlija": Od Mađarske do Rumunije za manje od dva sata

Naziv je dobila po tome što svojom dužinom od 164,392 kilometara spaja Sombor, Kulu, Vrbas, Srbobran, Novi Bečej i Kikindu, praveći pritom liniju koja na mapi ima oblik "smajlija".

Na ovaj način putovanje između graničnih prelaza sa Mađarskom i Rumunijom biće smanjeno, umesto dosadašnja tri sata, putovaće se manje od dva sata vožnje. Takođe, od Novog Sada do Sombora biće potrebno oko sat vremena, dok će se od Sombora do Kikinde stizati za oko 90 minuta.

Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB koju je objavio Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine, podrazumeva da se na površini od 11.273, 42 hektara izgradi 11 petlji i 12 površinskih raskrsnica, 152 mosta, propusta, natputnjaka i podvožnjaka.

Početak saobraćajnice po kojoj će vozila moći da se kreću brzinom do 100 km/h, biće od površinske kružne raskrsnice neposredno nakon graničnog prelaza Bački Breg, dok će se završavati u zoni Grada Kikinde, na površinskoj kružnoj raskrsnici - izlazu ka naselju Nakovo i graničnog prelaza Nakovo.

U planu je navedeno još da je Osmeh Vojvodine značajan za saobraćajno povezivanje Srbije, odnosno Vojvodine sa Mađarskom i Rumunijom, dok istovremeno omogućuje vezu Bačke i Banata sa centralnom i zapadnom Srbijom preko autoputa E-75 Beograd – Subotica.