11.11.2023.

17:55

Foto: sites.google.com

Vesti

1.247.435! Dobro zapamtite ovaj broj! (VIDEO)

Naša zemlja je u Prvom svetskom ratu izgubila između 1.100.000 i 1.300.000 ljudi, odnosno oko trećine ukupnog stanovništva, ali mnogi ne znaju tačan broj heroja koji su svoj život dali za otadžbinu.

1.247.435 je tačan broj i dobro ga zapamtite. To je zvanični broj naših žrtava (1914-1918).

Kada bi održali minut ćutanja za svaku žrtvu, tišina bi vladala... 866 dana, 6 časova i 35 minuta.

Večna slava i hvala.

Prva žrtva bio dečak

Prva žrtva bio je šesnaestogodišnjak Dušan Đonović, činovnik Železničke direkcije i četnik u četi vojvode Jovana Babunskog.

Na dan objavje rata počeo je i napad na Beograd. Tada su Sava i Dunav bili granica, pa je naša vojska oborila stari železnički most kako Austrougari ne bi mogli da dođu kopnom. Tada su pale i prve žrtve.

Inače, simbol ovog praznika u Srbiji je cvet Natalijina ramonda, poznat i kao cvet feniks.

Informer

 

Ovaj cvet može da se vrati u život kada se osuši uz samo malo vode. Zbog toga se i koristi kao simbol pobede srpske vojske u Velikom ratu.

Primirje u vagonu

Tim dokumentom obustavljene su borbe u Prvom svetskom ratu između zemalja Antante i Nemačke, a Danom primirja u svetu se obeležava i završetak najrazornijeg rata koji je istorija do tada zabeležila.

Ferdinand Foš, maršal Francuske, zapovednik savezničkih snaga na Zapadnom frontu, i  Matijas Ercberger, koji je predvodio nemačku delegaciju, potpisali su tada primirje u železničkom vagonu, u šumi kod Kompijenja.

Primirje je potpisano u 5.45, a stupilo je na snagu u 11 časova, 11. novembra 1918. godine. 
Nemačkom pristanku na primirje, čime je rat okončan, odnosno borbe obustavljene, prethodile su kapitulacije nemačkih saveznika, Bugarske, Turske, Austrougarske. Primirje je zatim obnavljano do konačnog zaključenja mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.