15.11.2023.

10:13

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Gradi se hotel za roditelje dece obolele od dijabetesa u Srbiji: Rekonstruiše se i centar u Bukovačkoj banji!

Povodom jučerašnjeg dana borbe protiv dijabetesa, ministarka je podsetila da u našoj zemlji boluje oko 800 000 ljudi.

- Ono što je mnogo važno i na šta sam ponosna to je što smo ostvarili odličnu saradnju sa udruženjima pacijenata koja nam ukazuju na sve probleme sa kojima se susreću i sve ono što možemo na učinimo kako bismo im olakšali život sa ovom bolešću. Imala sam prilike da budem gost i da podržim odličnu akciju udruženja Dijabetes revolucija - objavila je ministarka na Instagram profilu.

Prema njenim rečima u poslednjih godinu dana učinjeni su velike koraci da s poboljša život ljudih obolelih od šećerne bolesti.

Država je omogućila i izbor prilikom odabira senzora, tako da će sada roditelji dece do 18 godina moći da biraju, a očekuje se i ulazak na tržite još dodatnih modela senzora što će biti izvesno olakšanje.

- Zašto su senzori bitni? Prateći kontinuirano nivo šećera u krvi i vršeći regulaciju tog nivoa na adekvatan nacin, moguće je prevenirati sve komplikacije do kojih dovodi dijabetes - ističe Grujičić.

Kroz novi kredit Svetske banke sledeće godine, opredeljena su značajna sredstva za rekonstrukciju centra u Bukovičkoj banji i izgradnju hotela za roditelje dece obolele od dijabetesa.

- Država odvaja velika sredstva za ljude obolele od dijabetesa, a posebno za decu. I svake godine ta suma se povećava. Znam da ima još puno problema sa kojim se susreću pacijenti i da može još mnogo toga da se uradi, ali važno je da ima sluha i da zajedno sa udruženjima i pacijentima radimo na unapređivanju položaja i prava - napisla je ministarka u objavi na Instagram profilu.