15.11.2023.

10:49

Foto: Reuters

Vesti

Potpisano: Srbiji stiže 400 miliona kubnih metara azerbejdžanskog gasa

Potpisan je Memorandum o razumevanju između Državne naftne kompanije Republike Azerbejdžan (SOKAR) i Srbijagasa, kao i Ugovor o prodaji gasa.

Srbija će naredne godine dobiti 400 miliona kubnih metara azerbejdžanskog gasa.

Pored isporuke gasa, Memorandumom o razumevanju predviđa i mogućnost isporuke Srbiji tečnog prirodnog gasa, saradnju sa SOKAR-om po pitanju skladištenja gasa i u izgradnji elektrana na prirodni gas.

"U okviru sastanka sa ministarkom rudarstva i energetike Srbije Dubravkom Đedović Handanović potpisani su strateški važni dokumenti o saradnji u oblasti prirodnog gasa između Azerbejdžana i Srbije. Kao rezultat snabdevanja gasom do 400 miliona kubnih metara godišnje, Srbija će postati novi partner Azerbejdžana u diverzifikaciji tržišta gasa u Evropi. Uloga naše zemlje u energetskoj bezbednosti je sve jača", rekao je ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov.

Dokumenti su potpisani u okviru sastanka ministra energetike Azerbejdžana Parviza Šahbazova sa delegacijom koju je predvodila ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović, koja je boravila Bakuu.