15.11.2023.

11:16

Foto: Dunav osiguranje

Vesti

Dečije gliste u vrtićima: Prepoznaju se po četiri simptoma! Mora da se leči cela porodica!

Dr Saša Milićević, pedijatar kaže da je ova crevna infekcija srećom bezopasna i nikad nije bilo nekih težih slučajeva, i niko nije umro od tih parazita.

- To je zapravo jedan parazit koji se nalazi u ljudskom organizmu, koji živi u našem organizmu. Kod dece su to najčešće male gliste, a postoji i velika dečija glista, razlika između njih je samo u veličini - rekao je pedijatar.

Informer

 

Prema njegovim rečima, bolest se javlja uglavnom usled slabije higijene ruku, jer se jaja parazita prenose prljavim rukama

- Deca se naravno igraju u pesku koji nije više čist kao nekada, dodiruju različite stvari i na taj način unesu jaja parazita koja se razvijaju u našem organizmu. Kasnije ženka dolazi u taj perianalni deo gde polaže jaja i tu se pojave ti simptomi svraba - kaže doktor i ističe da deca zaista imaju najveću muku tokom noći, nekada teže spavaju imaju slabiji apetit, a može da ih i jako svrbi guza.

Pedijatar navodi da se infekcija prenosi veoma lako, preko kontaminiranih i prljavih igračaka, preko odeće, u toaletu.

- Ako jedno dete u porodici ima gliste, onda je najverovatnije da i ostali članovi porodice imaju gliste, to se dosta lako prenosi. Infekcija se vrlo lako leči, postoji lek koji se daje tri dana, nekada je potrebno to da se ponovi za 15 dana. Recimo i beli luk je dobar, a postoje različiti prirodni preparati koji su efikasni - navodi doktor i dodaje da postoje i klasični lekovi, manjoj decu daje se sirup, a za starijima i odraslima tablete.

Epidemija glista

Načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije, navodi da se u Beogradu ovo oboljenje uglavnom regustruje kod dece u predškolskim ustanovama.

Tokom ove godine zaključno samo sa prethodnom nedeljom, imali smo ukupno 15 registrovanih epidemija enterobijaze sa ukupno 108 inficirane dece dečijom glistom. Najveći broj epidemija je prijavljen u oktobru - 5, zatim u novembru tri, ali taj broj se menja stalno. Ona se registruje tokom cele godine. Ove godine je u 53 odsto svih epidemija bilo u oktobru i novembru. Ali, oni nije neki neuobičajen broj, jer podaci za 2022. godinu govore da je bilo 16 epidemija u predškolskim ustanovama a inficirano 161 dete, a najveći broj epidemija u decembru - 5, novembru - 3 a u martu - 4 - navodi dr Maris.

Dodaje da je 2021. godine bila samo jedna epidemija, 2020. nijedna, ali se to pripisujem pandemiji kovida 19, i tome što je manje išlo u kolektiv.

Ona kaže da je preporuka da se od enterobijaze leči kompletna porodica, upravo zbog asimptomatskih slučajeva da ne bi dolazilo do reinfekcije, i napominje da se mora voditi računa o higijeni.