16.11.2023.

15:13

Foto: Shutterstock

Vesti

Čadež: Zbog sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" Beograd će biti centar sveta!


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da će Beograd biti centar vina u svetu i da će okupiti više od 600 izlagača, duplo više nego na prošlogodišnjem sajmu i 450 profesionalnih kupaca iz celog sveta, kao i najveća imena kada je reč o ocenjivanju vina.

- Neizmerivo je koliko ovaj festival može da pozitivno utiče i na našu privredu. Ne radi se samo o vinu, već i o ekonomiji i turizmu. Na svaki uložen evro, zarađuje se mnogo više i multiplikuje se na druge sektore - na transport i proizvodnju hrane. Ako stranci dolaze u Srbiju i kažu da je naša zemlja budućnost vina i budućnost gastronomije, onda to zaista baš i misle - naveo je Cadež.

Informer

 

Prema njegovim rečima, na ovogodišnjoj Vinskoj viziji biće izloženi i štandovi sa regionalnim jelima i začinima, kao deo turističkih potencijala Srbije, Albanije i Severne Makedonije, tri zemlje koje su inicirale vinsku manifestaciju u okviru projekta Otvoreni Balkan.

- Tri lidera na ovome rade već nekoliko godina, kroz prijateljske odnose. Nažalost, to što u Srbiju dođe oko 50.000 ljudi iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije da razgovaraju, prave posao, sarađuju, a uz to popiju vino, često nije vest - kaže Čadež.

On ističe da Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede, priprema plan podrške malim i srednjim preduzećima, za šta će biti formirani posebni timovi.

- Suština je u digitalizaciji poslovanja, gde mala i srednja preduzeća mogu da dobiju i do 50 odsto sredstava za implementaciju digitalnih programa. Takođe je uveden centar za podršku za odgovorno poslovanje. Cilj je da malim, srednjim i porodicnim firmama pomognemo i omogućimo realizaciju digitalne transformacije - rekao je Čadež i dodao da je preko platforme za organizovanje sastanka do sada zakazano već 4.000 sastanaka o ugovorima za konkretne poslove. 

Informer

 

Program u šest hala

Izlagači će vina predstaviti u šest hala, uz dodatne dve hale za gastronomiju, na više od 44.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Istaknuto je da će Hala 5 biti domaćin gastronomskog spektakla sa kuvarima iz celog sveta, masterklasovima i takmičenjem kuvara, dok će se Hali 11 održati izložba hrane, posebno ona iz regiona Balkana.

Precizirano je da će Hala 1 biti posvećena vinima iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, dok će Hala 4 predstavljati vina iz celog sveta.

Posetioci će pored ostalog moći da čuju predavanja o marketinškim strategijama za vinarije Balkana, osnovama degustacije i veštine uparivanja hrane i vina.

Sajam će imati i prodajni segment, a prodaja će se obavljati isključivo u specijalizovanoj prodavnici u Hali 1A.

Cena ulaznice je 700 dinara, a čaša za degustaciju vina se iznajmljuje po ceni od 500 dinara.