18.11.2023.

16:43

Foto: Shutterstock

Vesti

Novi uslovi za odlazak u penziju od sledeće godine: Ovoliko ćete duže morati da radite od 1. januara

Takođe, novi uslovi važe i u slučaju prevremenog penzionisanja kod žena. Tako će od sledeće godine u prevremenu starosnu penziju žene moći da odu za 60 godina života, što je šest meseci više nego do sada i sa 40 godina radnog staža. Kada su muškarci u pitanju, za njih uslovi ostaju isti. U penziju odlaze sa 65 godina starosti i najmanje 15 godina staža, dok u prevremenu penziju mogu da odu sa 60 godina.

Informer

Onima koji se odluče da se prevremeno penzionišu, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre nego što napune godine propisane za penzionisanje u toj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Zakonom je propisano da se uslovi za odlazak u prevremenu starosnu penziju pomeraju do 2024. godine, kada će i ženama i muškarcima za ostvarivanje ove vrste penzije uslov za penzionisanje biti 60 godina života i 40 godina staža.

Informer

Kada je reč o redovnoj starosnoj penziji, predviđeno je da se od 2032. godine izjednače uslovi za penzionisanje žena i muškaraca, pa će i jednima i drugima za penzionisanje biti potrebno 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Žene i muškarci mogu da se penzionišu i sa 45 godina staža, bez obzira na to koliko imaju godina.