19.11.2023.

10:46

Foto: Shuterstock

Vesti

Oranica u Kaću kao vila na Dedinju! Od cene hektara će vam se zavrteti u glavi

Kać, selo nadomak Novog Sada, privuklo je pre pet godina velike kupce zemljišta, koji su pre ostalih imali informaciju gde će biti industrijska zona, a zatim su počeli da kupuju zemlju.

Najskuplja njiva u Kaću, prodata po ceni od 76 evra za kvadrat je najviša ikada postignuta cena u našoj zemlji i s obzirom da je budući vlasnik kupio oko dva hektara ove njive, hektar ga košta neverovatnih 760.000 evra! Vojvođanska mesta su i inače poznata po plodnim oranicama, a visoke su cene i u Futogu, ali u okolini Beograda u Surčinu i Dobanovcima, Jakovu.

- Dobijalo se 30, 40 do 100 hiljada evra po jutru, i to je bilo pre pet, šest godina kada je zemlja u Kaću bila sedam, osam hiljada evra jutro. Posle toga se sve promenilo. Prvo je poljoprivredna zemlja skočila na 17, 18 hiljada evra katastarsko jutro, i nema je u opticaju. Zatim, kada su napravljene te fabrike, samim vlasnicima je zafalilo zemlje. Onda su oni počeli da daju milionske iznose za hektar zemlje - rekao je Dimitrije Ninkov, poljoprivrednik iz Kaća.