21.11.2023.

16:44

Foto: Z.I.

Vesti

Čvarci skuplji i od pršute: Za kilogram "bombona od svinje" traže i do 3.000 dinara

Cena ovog specifičnog srpskog proizvoda na pijacama se kreće i do 2.000 dinara, dok ih pojedini marketi nude po ceni od preko 3.000 dinara.

Nezaobilazni sastavni deo jelovnika preko cele godine, omiljeni delikates kod većine žitelja naše zemlje nastao je, kaže legenda, sasvim slučajno, u 19. veku.

Naime, domaćini u jednom seoskom domaćinstvu su navodno zaboravili na kazan u kom se topila isečena mast.

Po povratku sa drugih obaveza, kojih na selu uvek ima - zatekli su - kaže legenda,  čvarke koji su izgledali baš kao rezani duvan. Po tome su i dobili ime!

Ovaj mesni proizvod će ove godine ponovo biti obavezan na trpezama, naročito u zimskom periodu, nakon svinjokolja, ali će ipak biti - luksuz!

Postoje sigurno - dva razloga. Nakon mnogo godina, većina nutricionista i dijetologa saglasila se da je mast ipak zdrava, a samim tim - svi čvarci su postali nezaobilazni deo hrono ishrane.

Osim toga, analitičari ukazuju na mnogo dublji problem: na našem tržištu vlada nestašica svinja, koja je direktno uzrokovana nedavnom epidemijom svinjske kuge u selima širom zemlje. Zbog toga je veliki broj svinja eutanaziran, a roba koje nema - postaje automatski traženija i - skuplja.