23.11.2023.

11:00

Foto: Pixabay

Vesti

Lekari apeluju na muškarce: Od ovog raka obole već sa 25 godina, ugroženi i dečaci u pubertetu, jedan simptom ključan

Samo u toj klinici, najvećoj tog tipa u Srbiji, dnevno hirurzi urade više od 20 operacija, u pet sala. Marković ističe i da pacijenti nisu ljudi zagazili u petu ili šestu deceniju.

- Poslednjih nekoliko godina trend porasta koji je bio u oboljevanju od malignih bolesti, koji je dostigao 42.000 sa nažalost polovičnom smrtnošću, se održava. Da bi se loša statistika promenila u korist boljeg preživljavanja pacijenata, treba obavljati preventivne preglede, kako bi se prisustvo kancera utvrdilo u asimptomatskoj fazi - poručio je Marković.

Govoreći o tome koliko vremena prođe od uspostavljanja dijagnoze, odnosno zaključka da je potrebna operacija, do ulaska u hiruršku salu, dr Marković ističe da gledaju da se pacijent operiše u roku od mesec do mesec i po dana.

- Vodimo računa o godištu pacijenata, o stadijumu bolesti i gledamo da to bude unutar mesec, pa da kažem do meseca i po dana. Zaista, pacijenti koji u sklopu lečenja imaju preoperativnu hemioterapiju, to operativno lečenje bi trebalo i gledamo da se sprovodi unutar mesec dana, znači četiri nedelje od poslednje primljene terapije - rekao je Marković.

Poručuje da je u prevenciji sve, ako želimo da se ova negativna i loša statistika smanji u korist boljeg preživljavanja naših pacijenata.

- Preventivni pregled i rana dijagnostika u asimptomatskoj fazi, mi imamo već etablirane skrininge za rak dojke, karcinoma grlića i debelog creva. Nisam, da kažem, ni kompetentan ni nadležan da govorim o dinamici tog sprovođenja, ali to je jedini način - poručio je Marković.

Rak testisa pogađa sve mlađe muškarce. Prosečna starost obolelih je između 25 i 45 godina, ali ugroženi su i dečaci u pubertetu od 14 godine. U oko 80 posto, u ranoj fazi, rak otkriju sami pacijenti.