23.11.2023.

15:21

Foto: Informer

Vesti

U restoranu se otrovalo 16 ljudi: Evo na šta sumnjaju doktori!

Reč je 10 odraslih i šestoro dece, svi sa sličnim simptomima - mučnina, povraćanje, povišena temperatura i česte stolice.

Načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar dr Binela Mavrić kaže da je u pitanju salmonelozna crevna infekcija, jer je kod pacijenata izražena teška klinička slika.

- Deset pacijenata je zadržano na bolničkom lečenju, njih petoro je sa teškom kliničkom slikom trovanja, dok je drugih petoro sa srednjeteškim simptomima. Svi imaju visoku temperaturu koja prelazii 40 stepeni, obilne vodenaste stolice sa pojavom sukrvice i krvi, povraćanje i bolove u stomaku - kaže doktorka i dodoje da se čekaju laboratoriski rezultati koprokulture koja će potvrditi prisustvo bakterije.

Kako navodi, svi pacijenti koji su zadržani na bolničkom lečenju su konzumirali majonez, pa se sumnja na tu termički neiobrađenu namirnicu.

- Salmonela je bakterija koja se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, mesu, mleku i jajima. Moramo sačekati laboratorijske nalaze kako bismo zasigurno znali uzrok trovanja - napominje doktorka i dodaje da se sumnja da su najverovatnije otrovani majonezom.

Prema izvorima, svi su jeli u istom restoranu, ali još nije potvrđeno u kojem tačno. Službe istražuju uzrok ovog incidenta.