26.11.2023.

10:23

Foto: Shutterstock

Vesti

Od stana na dan zaradi se i nekoliko hiljada evra! Stručnjaci: Problem je što se porez slabo plaća

Cena ide i do 200 evra za stan na dan u "Beogradu na vodi". Na tu zaradu malo ko plaća porez.

Od izdavanja stana na dan u Beogradu mesečno može da se zaradi i nekoliko hiljada evra. Klijenti su mahom stranci, a rezervacije uglavnom preko interneta.

- Cene se kreću od nekih tridesetak pa do 200 evra. Kvadrature stanova se kreću od 20 kvadrata garsonjere, pa do stanova od 100 kvadrata koji poseduju više spavaćih soba koji su obično za porodice sa decom koji dolaze iz inastranstva - navodi Ivana Milošević, sajt Bgapartmani.

Dobru zaradu prati kažu stanodavci i dosta posla i odgovornosti.

- Imamo nekih dvadesetak stanova u ovom momentu. Oni su različite kvadrature. Nalaze se uglavnom po centru grada. Mi goste prijavljujemo regularno - poručuje Aleksandra Rašić, agencija stan na dan "Paradise", Beograd.

Međutim, vlasnik nekretnine koji izdaje stan na dan dužan je da ima nalepnicu na vratima stana koju izdaje Sekretarijat za turizam. Ali u praksi retko ko to čini. Obaveza upravnika zgrade jeste da evidentira stanove koji se izdaju na dan.

- Ono što je vidljivo u poslednje vreme i sa čim se susrećemo u kompleksima velikim i luksuznim, jeste da određeni vlasnici stanova uzimaju po 20 stanova, oni ih komercijalizuju, izdaju ih kao stan na dan. Problem na koji nailazimo kod izdavanja stana dan jesu, na primer, neki praznici, kao što je Nova godina. Tada je bitno da ako je apartman kategorizovan za tri osobe i budu tri osobe u stanu, da se ne prava neke proslave, da ne bude veliki broj gostiju, jer samim tim ugružena je i bezbednost tih gostiju - ističe Ljubiša Banovački, predsednik upravnika zgrada Beograd.