27.11.2023.

10:17

Foto: Shutterstock

Vesti

Pred početak Božićnog posta treba uraditi jednu stvar! Evo koja pravila moraju da se poštuju!

Svake godine 28. novembra počinje Božićni post, jedan od četiri velika posta u godini, koji traje sve do najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, koji predstavlja Hristovo rođenje. Uvek traje tačno 40 dana, koliko je postio i Isus Hrist u pustinji.

Hrana

Post kod pravoslavnih vernika znači nekonzumiranje hrane i pića životinjskog porekla, odnosno mesa, mleka, jaja i životinjske masti u periodu od 40 dana, do Božića.

Međutim, iako se za Božićni post smatra da je manje striktan u odnosu na Uskršnji, i ovog puta vernici treba da se pridržavaju pravila kojim danima treba da se suzdržavaju od određenih posnih namirnica.

Informer

 

Na vodi se, odnosno strogo, posti samo sredom i petkom, dok su ponedeljkom, utorkom i četvrtkom ulje i vino dozvoljeni, a subotom i nedeljom se jede i riba. Dakle, to treba da izgleda ovako:

- Sreda i petak - post isključivo na vodi
- Ponedeljak, utorak i četvrtak - post na ulju
- Subota i nedelja - post na ulju, uz dovoljenu ribu

Jedini dan koji odstupa od ovog pravila jeste praznik Vavedenje Presvete Bogorodice kada vernici konzumiraju ribu, čak i u slučaju kada ovaj praznik padne u sredu ili petak.

Najstroži post je na Badnji dan, kada vernici sve do večere poste isključivo na vodi.

Iako post propisuje određena pravila, od njih se može odstupiti u slučaju starosti, bolesti, trudnoće ili ukoliko su u pitanju deca koja poste. Ovakva odstupanja moguća su uz blagoslov sveštenika. 

Informer

 

Verovanja i običaji

Ranije je poseban običaj vezan za post bilo odmašćivanje posuđa, koje se vršilo na današnji praznik Poklade, 27. novembra.

Domaćice su u veliki kazan pun vrele vode stavljale posuđe u kojima su se jela spremala na svinjskoj masti, a onda dodavale pepeo koji je čistio masnoću. Tako bi se posuđe i pribor za jelo, među kojima su bile i drvene kašike i zemljane činije i lonci, u potpunosti očistili i koristili za vreme posta. Veruje se da danas domaćiće treba da dobro operu pribor i posuđe kako bi isti bio korišćen do kraja posta.

Takođe, pravoslavlje post predstavlja kao prvi korak ka spasenju, koje bi trebalo da bude i jedini cilj vernika.