02.12.2023.

13:50

Foto: Shutterstock

Vesti

Novi opasan izazov zavladao među osnovcima! Zbog Tik toka se nalivaju energetskim napicima?!

Ovo je otkrio otac jednog osnovca iz Novog Sada. On je prepričao situaciju koja se dogodila u četvrtom razredu osnovne škole koju pohađa njegov sin.

- Evo na Limanima po školama poslednjih mesec dana glavna fora je da se u školu donese jako energetsko piće i da svi to piju. Moj sin je došao uplakan jer su mu se smejali kada je odbio da proba piće. Plašim se za zdravlje te dece, pući će nekome srce - navodi ovaj tata.

Jasno upozorenje

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić apeluje na decu i mlade da ne konzumiraju ove napitke, jer su puni hemije i štetnih materija koje svakodnevnom upotrebom mogu delovati pogubno po njihovo zdravlje!

- Energetski napici su veoma štetni i nikako se ne preporučuju, pogotovo mladima, trudnicama i hroničnim bolesnicima. Prekomerna konzumacija može dovesti do povišenog krvnog pritiska, visokog adrenalina, oštećenja jetre, bubrega, krvnih sudova, ali mogu imati i negativne posledice na nervni sistem - ističe dr Grujić.

Informer

 

Prema njenim rečima, kada na nekom proizvodu postoji upozorenje da nije preporučljivo za trudnice i osobe sa nekim hroničnim oboljenjima, znamo koliko je sati! Zato je potrebno da se mladi osveste i da shvate koliko štetnosti i bojazni od smrti ima u samo jednoj konzervi energetskog napitka.

- Nije normalno, niti prirodno da vas jedna ili dve konzerve drže budnim na silu. Idete protiv organizma, nemate san, svi organi su vam napeti, adrenalin raste, a samim tim i krvni pritisak, što nikako nije zdravo. Još strašnije je to što se ovi proizvodi reklamiraju na sav glas i preporučuju najmlađima, ubeđujući ih da će biti budni, raspoloženi, jaki, snažni - kaže dr Grujić i dodaje da deca moraju ovakve stvari da izbace iz upotrebe, da imaju dovoljno sna, da piju vodu i prirodne sokove, jedu zdravo i kvalitetno. 

Opasno po život

Profesorka fenomenologije nasilja dr Zorica Mršević ističe da je to što rade deca strašno, jer ona prirodno imaju viši energetski nivo i uz ta pića postaju hiperaktivna i prave stvari koje su opasne po život i zdravlje.

- Energetska pića su pogubna, u njima ima previše šećera, kofeina i to vas "podigne". Deca tada gube razum i meru u ponašanju, pa vrlo često ne znaju šta rade, nakon čega mogu upasti u problem. Samim tim što je stvorena atmosfera da su energetska pića "in", to je već za decu izazovno. Oni samo žele da dobiju poene, lajkove, simpatije mnogih vršnjaka, to je suština. Sve rade da pokažu kako su opasni - napominje Mrševićeva.

Informer

 

Ona naglašava da je neophodna saradnja dece, roditelja i škola, jer se jedino tako može stati na put ovoj internet "zarazi" koja sve više uzima maha među osnovcima.

- Potrebno je da ih roditelji upozoravaju. Ovo bi trebalo da bude i tema roditeljskih sastanaka, ali time treba da se pozabavi i savet roditelja i školski odbor!

Šta sve sadrže energetska pića:

* Taurin - amino-kiselina za koju se smatra da u kombinaciji s kofeinom poboljšava mentalnu sposobnost, ali to nije potkrepljeno istraživanjima
* Kofein - u nekim limenkama ima ga i do 300 miligrama, što je isto kao četiri velike šolje kafe
* Guarana - tropska biljka iz amazonskih šuma koja sadrži više kofeina nego kafa
* Šećer - ima ga u velikim količinama, u nekim limenkama čak 15 kockica