08.12.2023.

09:14

Foto: Informer

Vesti

Energetska situacija u Srbiji stabilna: Neće biti daljeg povećanja cena struje

- Situacija energetska je stabilna, imamo dovoljno rezervi, osim ukoliko se ne desi nešto na šta ne možemo da utičemo. Osim uglja, kojeg imamo kao domaći proizvod, zavisni smo od nafte i gasa koje uvozimo. Uglja imamo za 23 dana ukoliko stane sva proizvodnja ili uvoz, dakle dovoljno vremena da reagujemo ako se desi vanredna situacija - rekla je ona.

Imamo i gasa za 63 dana, rekla je ministarka ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Kako bismo pratili zelenu agendu, ulaže se u privatni i državni sektor, rekla je ona i kao primer dobre prakse navela aukcije koje su uspele, odnosno odziv je bio dobar.

- Što se tiče javnog sektora, pored ulaganja u EPS, ulažemo u obnovljive izvore energije,a pregovaramo sa korejskom kompanijom o dodatnim projektima. Nastavljamo i pripremu tehničke dokumentacije za HE Bistrica.

Ministarka je istakla da je gotova studija izvodljivosti za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica, kao i da je u toku priprema studije izvodljivosti za izgradnju hidroeletrane Đerdap 3.

- Više zelene energije bez reverzibilnih hidroelektrana je teško ostvariti, ali u tom kontekstu pripremamo studiju izvodljivosti za Đerdap 3, jednu veliku potencijalnu hidroelektranu. Kada je u pitanju RHE Bistrica, studija izvodljivosti je završena ovih dana, tako da smo utabali put ka korišćenju više obnovljivih izvora iz naših hidropotencijala, koji su tradicionalno naš zeleni, čist izvor energije - rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da su ovakvi projekti ekonomski isplativi, jer je proizvodnja iz hidroelektrana najjeftinija.

- Naš glavni zadatak jeste dekarbonizacija, a to znači ulaganja u zelenu energiju. To iziskuje vreme, iziskuje velika finansijska sredstva, a pre svega iziskuje promenu strateškog okvira. U energetici, bez dugoročnog planiranja, ne možete da imate ni rezultate - kazala je Đedović Handanović.

Strateškim planom je utvrđeno smanjenje emisije štetnih gasova do 2030. godine.

Kada su u pitanju investicije, ne zaboravimo da smo imali cenu struje koja nam nije ni dozvoljavala veće investicije. Napravili smo značajan iskorak i jasno je da od maja naredne godine nisu potrebna povećanja cene, i gledaćemo unutar kompanije da vidimo gde mogu troškovi da se smanje", navela je ministarka.