10.12.2023.

11:45

Foto: wikipedia

Vesti

Proslava 85 godina od osnivanja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja

Naime, svečanim otvaranjem „Jednogodišnjeg tečaja za spremanje nastavnika telesnog vaspitanja po školama“, 15. septembra 1938. u maloj sali Sokolskog doma Beograd Matica, u Deligradskoj ulici broj 27 postavljeni su temelji Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Na pozivnici za ovu svečanost Milivoje Vuk Aračić, načelnik Ministarstva fizičkog vaspitanja naroda, Kraljevine Jugoslavije napisao je: „Svečano otvaranje Škole za telesno vaspitanje“. Shvatajući potrebu o proširenju programa stručnog osposobljavanja nastavnika, ministar fizičkog vaspitanja naroda, dr Bujić, u toku prve godine rada Jednogodišnjeg tečaja, propisao je „Uredbu o Školi za telesno vaspitanje“, 24. marta 1939, na osnovu Odluke Ministarskog saveta, kojom je osnovana Škola za telesno vaspitanje, sa sedištem u Beogradu. 

Od Škole za telesno vaspitanje, preko Državnog instituta za fiskulturu, Instituta za fizičku kulturu, Visoke škole za fizičko vaspitanje, pa sve do Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, u okviru ove visokoškolske istitucije školovao se kadar iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja. Svih ovih godina, polazeći od činjenice da je visoko obrazovanje osnov razvoja i ekonomskog napretka društva, zasnovanog na znanju, unapređenju ljudskih prava i osnovnih sloboda, Fakultet je nastojao da omogući najviše akademske standarde i obezbedi sticanje znanja i veština u skladu sa potrebama društva i projektovanim nacionalnim razvojem.

Proteklih godina mnogi vrhunski sportisti i treneri, učesnici velikih međunarodnih takmičenja su bili studenti Fakulteta, a među njima i Aleksandar Nikolić, Bratislav Đorđević, Branislav Pokrajac, Zoran Gajić, Daniel Korica, Mate Parlov, Dragan Životić, Dajana Butulija, Milena Reljin, Vladimir Grbić, Goran Kasum, Ivan Todorov, Predrag Zimonjić, Sebastijan Higl, Goran Maksimović, Goran Mikec i drugi.

Pored vrhunskih sportista, trenera i profesora fizičkog vaspitanja, razvojni put Fakulteta je obeležilo i ime dr Vojina Smodlake, nastavnika „Jednogodišnjeg tečaja za spremanje nastavnika telesnog vaspitanja po školama“ i rodonačelnika sportske medicine na ovim prostorima, čija će bista, u zgradi današnjeg fakulteta, biti postavljena u okviru obeležavanja 85 godina postojanja.