11.12.2023.

07:05

Foto: Informer DN

Vesti

Teodora i Stefan previjali rane u bestežinskom stanju! Naučnici iz Srbije na letu Evropske svemirske agencije! (FOTO)

Ovo dvoje izuzetnih naučnika su istraživači saradnici na Departmanu za mikroelektronske tehnologije, pri Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Instituta od nacionalnog značaja, Univerziteta u Beogradu.

Kako kažu, u okviru fakulteta radili su na puno domaćih i internacionalnih projekata, ali ovakvo iskustvo do sada nisu imali.

- Koleginica Teodora i ja smo u sklopu jednog projekta bili kod naših partnera u Centru za svemirsko inženjerstvo i tehnologiju, Univerziteta u Briselu, Belgija. Zajedno sa njihovim timom radili smo na razvoju eksperimenta za bestežinsko stanje, jednom od ukupno 11 - navodi Stefan.

Kako objašnjava, rezultati ovog jedinstvenog eksperimenta trebalo bi da pomognu u razvoju nove klase kompozitnih materijala sa poboljšanim svojstvima za previjanje rana u svemiru.
Prema rečima njegove koleginice Teodore, nekoliko meseci pre leta su izvršili neophodne preglede i dobili lekarske potvrde za učestvovanje u paraboličkom letu.

Informer

 

Sam let se sastojao od nekoliko faza i trajao je ukupno četiri sata. Konkretno, u bestežinskom stanju naučnici su imali na raspolaganju 22 sekunde u okviru koje su mogli da testiraju svoje eksperimente u uslovima bez gravitacije.

- Tokom leta smo vršili eksperimente koji su u vezi sa ispitivanjem efikasnosti zarastanja rana koje su obložene novom vrstom materijala (posebnom vrstom umreženih hidrogelova). Eksperiment je bio povezan sa računarima, a kako bi upravljanje eksperimentom bilo olakšano u uslovima bestežinskog stanja, koristili smo džojstike - objašnjava Teodora.

Poslednja faza je spuštanje aviona na inicijalnu visinu, pri čemu na organizam ponovo deluje dvostruko veća sila od one na Zemlji. Ipak, kako dodaju Stefan i Teodora, nakon svega nisu imali nikakvih neuobičajenih zdravstvenih simptoma.

Informer

 

Ljubav prema nauci od malih nogu

Teodora je trenutno doktorant iz oblasti fizičke hemije na Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu. Sa svojih 27 godina jasno vidi put nauke kao onaj kojim želi da se bavi u budućnosti.
- Za moje usmerenje prema prirodnim naukama pre svega su zaslužni fenomenalni profesori koji su mi predavali hemiju i fiziku, najpre u OŠ "Rade Drainac", a kasnije i u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Ljubav i posvećenost koju su nam pojedini prosvetni radnici pružali tokom odrastanja predstavljaju temelj znanja - ističe Teodora.
Njen kolega Stefan je takođe doktorant, i to iz oblasti nanotehnologija i mikrosistema na Elektronskom fakultetu u Nišu. Poreklom je iz Ćićevca, a završio je gimnaziju "Svetozar Marković" u Nišu, specijalizovano odeljenje za fiziku.
- Nauka me je zainteresovala još od osnovne škole, a najviše sam voleo fiziku. Stoga sam i odlučio da odem u Niš i upišem tada jedino odeljenje u Srbiji koje je specijalizovano za fiziku. U srednjoj školi sam takođe išao u Istraživačku stanicu "Petnica", a kasnije sam kao student učestvovao u realizaciji programa za fiziku u stanici "Petnica", kao saradnik. Studiranje sam nastavio u istom gradu, i završio Elektronski fakultet u Nišu. Trenutno sam na doktorskim studijama na Katedri za mikroelektroniku - zaključuje Stefan dajući vetar u leda svim mladim ljudima koji žele da se bave naukom da u tome i istraju.

Sledeća instanca, kažu mladi naučnici, bila bi realizacija složenijih i dugotrajnijih eksperimenata na Internacionalnoj svemirskoj stanici.

- Od inovacija u medicini i stomatologiji, preko nauka o materijalima do psihologije, svi prikazani koncepti i ideje su na nas ostavili izuzetno pozitivan utisak. Ovo iskustvo će zasigurno poslužiti kao inspiracija za naša buduća istraživanja - navodi Teodora.