11.12.2023.

11:21

Foto: Shutterstock/Tanjug

Vesti

Domovi zdravlja krcati zaraženim građanima! Evo koji su simptomi...

Da se epidemiološka situacija pogoršava i da broj zaraženih raste iz dana u dan, potvrđuju i najnoviji podaci Ministarstva zdravlja u Instituta "Batut".

- Za nedelju dana registrovano je 4.788 novih slučajeva korone, odnosno više od 600 zaraženih pacijenata svakog dana - pokazuju zvanični podaci na portalu covid19.rs.

Domaći stručnjaci upozoravaju građane da poštuju epidemiološke mere i da nose maske u zatvorenim objektima, naročito stariji od 65 godina, trudnice i hronični bolesnici.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Informer da od soja korone koji sada deluju nema pošteđenih i da je najbitnije da pokažemo odgovornost.

- Simptomi su uobičajni. Javlja se bol u grlu, malaksalost, povišena temperatura, bolovi u telu, kašalj... Zato je važno da, ukoliko imamo bilo koju od ovih tegoba, ostanemo kod kuće i ne idemo u kolektive. Važno je da se tada uzimaju medikamenti za prehladu, čajevi, vitamini - sveže voće i povrće. Ukoliko se klinička slika ne poboljša, obavezno potražiti lekarsku pomoć. Ali, nikako da se uzimaju jači lekovi ili antibiotici na svokju ruku - napominje prof. dr Ranković.

Najveći problem je, dodaje on, što su se poslednjih nedelja udružili grip i korona.

- Sudar ove dve infekcije doprineo je još većem broju zaraženih. Nažalost, teško je razlikovati simptome, jer su veoma slični, pa je u tom slučaju neophodno testiranje na prisustvo virusa gripa ili kovid infekcije. Na udaru su, kao i kod svake bolesti, pre svega stariji od 65 godina, trudnice i hronični bolesnici, pa stoga apelujem na građane da se obavezno vakcinišu protiv sezonskog gripa - savetuje naš sagovornik.