15.12.2023.

10:00

Foto: Privatna arhiva

Vesti

"Jača sam od (m)raka!?" Nada i snaga u borbi protiv karcinoma dojke: Podrška za sve obolele žene!

U cilju razmevanja ove bolesti i svega što ona nosi, značajno je uključiti glasove samih obolelih. Tim povodom, Dijana Stevanović je podelila svoju priču o borbi sa karcinomom dojke.

Dijana je majka dvoje dece, supruga, grafički dizajner, članica upravnog odbora Ženskog centra "Milica", ali iznad svega, Dijana je borac!

- Svoju bitku sa karcinomomsam počela jednostavnim samopregledom kada sam primetila određene nepravilnosti. Lekarski pregled je potvrdio moju sumnju, a ono što je bilo teže od same potvrde da sam obolela, bio je period čekanja na operaciju. Tokom tog perioda, najveću podršku i još veću volju za borbom dobila sam od svojih najbližih koji su joj ujedno bili motiv da se borim - priča hrabra Dijana.

Ona smatra da ima dva života, jedan pre bolesti i jedan nakon nje.

- Upravo je bolest ta koja mi je pomogla da postavim prioritete. Novi pogled na život stekla sam uz pomoć svoje terapeutkinje uz koju sam shvatila da je "Dijana, preživela si" najveći blagoslov - ističe ova žena borac.

Informer

 

Upravo zbog svega navedenog, pokrenuta je kampanja "Jača sam od (m)raka!?, čiji su nosilac udruženje Ženski centar "Milica" i kompanija "Novartis".

- Cilj ove kampanje jeda ženama koje se trenutno bore sa karcinomom dojke pokaže da nisu same i da ne treba da se plaše - poručuju iz udruženja i ističu da stid i stigma koji se pojavjuju kod nekih ljudi usled razboljevanja, razlog su zašto se o ovakvim stvarima ne priča više.

- Kroz integraciju medicinskih tretmana, podrške zajednice i edukacije o preventivnim merama pre svega, doprinosi se smanjenju oboljevanja od ove bolesti, pružanju adekvatne podrške obolelima i poboljšanju ukupnog zdravlja žena.