12.12.2023.

14:20

Foto: Shutterstock/printscreen

Vesti

Prof. dr Velimir Marković: Nove generacije hirurga bolje od svojih učitelja

U trenutku kada se približava vek od prvog predavanja na katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, direktor Prva hirurške klinike KC Srbije prof. dr Velimir Marković ističe da je u toj ustanovi došla nova generacija stručnjaka koja je, kako ocenjuje, bolja od svojih učitelja.

Velimir Marković kaže da, što se tiče abdominalne hururgije, naša na zavidnom nivou i u odnosu na evropske i svetske okvire.

Marković je naglasio težinu i obim operacija koje se izvode na Prvoj hirurškoj klinici i da hirurzi iz cele Srbije dolaze tu da uče.

Prema njegovim rečima, u proteklih sedam, osam godina došlo do smene generacija hirurga koje su, kako ističe, bolje od njihovih učitelja.

Katedra za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu obeležava u petak 100 godina rada.

Aleksandar Simić, rukovodilac katedre za hirurgiju i anesteziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu podseća da je 15. decembra 1923. godine Milivoje Kostić, u ime oca srpske hirurgije Vojislava Subotića, održao prvo predavanje na katedri za hirurgiju pred studentima.

- Ovih 100 godina su dokaz veličine ne samo katedere već i kompletne srpske hirurgije budući da je sama katedra bila osnov razvitka hirurgije kod nas između dva rata a i posle Drugog svetskog rata - napomenuo je Simić.