13.12.2023.

12:57

Foto: Tanjug

Vesti

Savremena medicinska oprema stigla u Bor: Magnetna rezonanca od danas dostupna pacijentima!

Tim povodom borsku bolnicu posetili su direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić koji su ocenili da ni jedan okrug sličnog broja stanovnika u Srbiji nije tako dobro opremljen savremenom medicinskom opremom kao Borski.

- Pa se tako ova bolnica s pravom svrstava u red najopremljenijih Zdravstvenih ustanova u Borskom okrugu a lokalna samouprava najuspešjnija kada su ulaganja u zdravstvo u pitanju - rekala Radojević Škodrić.

Osim manetne rezonance ova Zdravstvna ustanova nedavno je dobila dva skenera, dva rendgen aparata i ultrazvučne aparate.

- Za sedam dana magnet stiže i u Kladovo koji je dobio i mamograf. U Negotinu i Majdanpeku  mamografi su već krenuli sa radom , tako da svaka Opština u Borskom okrugu ima mamografe a evo Bor i Kladovo i magnetnu rezonancu pa će se tako pacijentima u mnogome olakšati i smanjti odlasci u druge veće centre a i preventiva i rani skrining biće na višem nivou - ističe Radojević Škodrić i dodaje:

- Bolnica u Boru  već naredne godine trebalo bi da dobije angio salu , tako da i u tom pogledu , građani ne bi trebalo da odlaze u Beograd i Niš.

Inače, ovaj Okrug će nabavkom najsavremenije opreme, uključujući i nabavku PET skener aparata, u potpunosti moći da zadovolji  sve potrebe onkoloških pacijenta samostalno, s obzirom na to da je Kladovo centar za zračnu terapiju malignih bolesti.

- Na inicijativu predsednika Republike Srbije , Aleksandra Vučića sporvedena je naveća nabavka  medicinske opreme u okviru koje je obezbeđeno 18 mamografa, 15 ultrazvučnih aparata i 10 magnetnih rezonanci , dok će jo? 10 dodatnh ,,magneta ,, biti isporučeno ustanovama u prvoj polovini naredne godine. Takođe je odlukom Vlade  o zapošljavanju  zdravstvenih radnika, koji su bili angažovani u vreme korona virusa u Borskom okrugu poso dobilo 130  ljudi. Valja pomenuti da je u planu da se već naredne godine u Boru krene sa izgrdnjom nove bolnice - naglasila je direkotrka RFZO , Radojević Škodrić.