16.12.2023.

07:20

Foto: Shuterstock

Vesti

Više od 100.000 Srba čeka 2024. u inostranstvu! Nema krize, rezervisana putovanja još u septembru

Za građane Srbije nema krize, pa će veliki broj naših ljudi dočekati Novu godinu u gradovima Evrope poput Istanbula, Valensije, Barselone, Atine. Takođe, popularni su i topliji krajevi u vreme praznika, pa će ih mnogi provesti na Maldivima, Tajlandu i Kubi.

Kako kažu turistički radnici, procena je da će samo preko agencija u inostranstvo otići više od 100.000 Srba, a dobar deo njih je svoje aranžmane rezervisao još u septembru. Cene zavise od broja noćenja i tipa hotela, pa se tako aranžmani mogu naći od 55 evra i oni uključuju autobuski prevoz, dok za aranžman sa avionskim prevozom treba izdvojiti i do 800 evra. Kako za Informer objašnjava direktor Asocijacije turističkih agencija ("Juta") Aleksandar Seničić, interesovanje naših građana za doček u inostranstvu je veoma veliko.

- Najveće interesovanje je za autobuske aranžmane. Pre svega, to su gradovi u okruženju, Budimpešta, Prag, Beč, Atina, Solun, Sarajevo, Trebinje, Ohrid... Što se tiče malo daljih evropskih gradova, to su Atina i Solun, Istanbul, ali i severna Italija. Ti aranžmani uglavnom uključuju autobuski prevoz i dosta su povoljni. Naravno, ima nešto skupljih aranžmana koji se organizuju avionom za sve velike evropske gradove. Imamo veliki broj direktnih letova, pre svega, za Španiju i Italiju, odnosno Valensiju, Malagu, Barselonu i Madrid, Bolonju, Milano i Rim. Odnedavno je u ponudi i Lisabon - navodi Seničić.

Informer

 

Tople destinacije

Dodaje i da ima dosta interesovanja za daleke destinacije poput Dubaija i Tajlanda, ali da se ide i u Tunis i Egipat. On ističe da je oko 100.000 srpskih turista prošle godine boravilo u inostranstvu u periodu novogodišnjih praznika, a da se procenjuje da će sličan broj i ove godine provesti "najluđu noć" van granica Srbije.

Najpopularnije evropske destinacije

* Budimpešta, autobuski prevoz, 3 noćenja - 259 evra
* Ohrid, autobuski prevoz, 2 noćenja, 5 dana - 219 evra
* Solun, autobuski prevoz, 6 dana, 3 noćenja - 215 evra
* Istanbul, avionski prevoz, 4 noćenja - 599 evra
* Rim, avionski prevoz, 4 noćenja - 689 evra
* Milano, avionski prevoz, 4 noćenja - 735 evra
* Barselona, avionski prevoz, tri noćenja - 789 evra
* cene su po osobi

I u turističkim agencijama potvrđuju veliko interesovanje za novogodišnja putovanja, koje je krenulo još s početkom jeseni.

- Tokom novogodišnjih praznika srpski turisti često biraju tople destinacije, ali i gradske sredine, a ove godine su to Barselona, Valensija, Andaluzija, Malta, Rim - navodi Milan Vasić iz "Plana tursa".

Mesta popunjena

On dodaje da su neki putnici svoje aranžmane rezervisali još u septembru, odmah po izlasku ponuda, a dok neki tek u decembru odlučuju gde će ići.

- Tada im je sužen izbor, tako da preporučujem putnicima koji mogu i koji već znaju unapred da će putovati za novogodišnje praznike, da to urade minimum dva do tri meseca unapred - navodi Vasić.

Kako kaže, najtraženiji su aranžmani od 29. i 30. decembra kako bi putnici bili kod kuće za Božić, 7. januara. To su putovanja od četiri do sedam-osam dana, a najzastupljeniji su aranžmani od četiri i pet dana.

- Autobuski aranžmani traju četiri do pet dana sa dva noćenja na određenim destinacijama, a avionski su od tri do pet noćenja. Duža putovanja od 10 dana odnose se na destinacije kao što su Maldivi, Dominikanska Republika, Kuba - kaže Vasić.

On navodi da su tokom cele zime veoma popularni i Ohrid, Budimpešta i Beč, dok je najjeftiniji novogodišnji aranžman put u Bosnu i Hercegovinu.

- Aranžman za Trebinje, sa četiri dana i uključena dva noćenja sa doručkom u Trebinju, uz obilazak Mostara i Sarajeva, košta 99 evra. To je jedan od najjeftinijih aranžmana u našoj ponudi, ali mogu reći i da su maltene sva mesta popunjena - zaključuje Vasić.

Najpopularnije daleke destinacije

* Tajland
* Maldivi
* Dubai
* Dominikanska Republika
* Kuba