21.12.2023.

14:25

Foto: Alo

Vesti

Poznati ginekolog upozorio: Pre nego što odlučite da postanete roditelji, idite na ove preglede

Skup koji je organizovala Asocijacija mama Srbije i Alo medija sistem ovorila je ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je podsetila da je u našoj zemlji moguća besplatna vantelesna oplodnja za žene do 45 godina u neograničenom broju pokušaja.

Dr Radomir Aničić je na početku debate kazao da bi oni koji planiraju da postanu roditelji, trebalo prethodno da obave preglede.

- Imali smo čak slučajeve da su žene ostale trudne, a da su tada na pregledima otrkivale da imaju rak jajnika ili materice. Apelujem na žene da idu redovno na preglede. Sve što se otrkije na vreme je zaista izlečivo. A ukoliko i zatrudnite i tek onda saznate da imate problem, može doći i do toga da ugrozite i svoj plod- naveo je dr Aničić.

Pedijatar Dr Snežana Tomić kaže da i dalje ima majki koje ne shvataju značaj dojenja. Kako ističe, kada postanete majka, dojenje je ključno za povezivanje sa bebom

- U ordinaciju mi dolaze i žene koje su trdne, a imaju male dojke. Obično znaju da kažu da zbog malih dojki neće imati meso. To je baš pogrešno mišljenje. Mišićave male grudi često imaju mnogo više mleka od onih velikih - kazala je dr Tomić.

Psiholog Jovana Jovanović je istakla da se majke nakon porođaja najviše brinu da li će imati dovoljno mleka za dojenje.

- Neke upadaju u ozbiljne krize, zbog čega traže pomoć od mene. Sve su to stanja sa kojima se susreću porodilje - navela je ona.