28.12.2023.

08:00

Foto: Shutterstock

Vesti

ČUVENI "TOP GIR" OBJAVIO LISTU NAJBOLJIH E-VOZILA! Top 5 električnih automobila na svetu

Svet teži da se izbori sa klimatskim promenama. Jedan od ključnih načina je smanjenje upotrebe fosilnih goriva. Motorna vozila su veliki izvor zagađenja vazduha. Svetska zdravstvena organizacija ocenjuje da je drumski saobraćaj odgovoran za oko 30% emisije čestica (PM) u evropskim gradovima. Alternativa trenutnoj situaciji je elektrifikacija transporta kako bi se smanjile emisije gasova staklene bašte. Trend porasta broja električnih vozila na svetskim drumovima je nezaustavljiv. U narednih sedam godina očekuje se da barem polovina automobila bude električna.

U najpoznatijoj auto-emisiji na svetu "Top gir" objavljena je lista 20 najboljih električnih automobila. Među njima je i "fijat 500", a upravo će ovaj italijanski auto-gigant već naredne godine u fabrici u Kragujevcu proizvesti "pandolinu" - prvi električni automobil iz Srbije koji će ravnopravno ući u trku i biti konkurentan električnim vozilima koja stižu sa kineskog tržišta.

Od elektrifikacije transporta očekuje se mnogo, ali za njen uspeh potrebno je da se obezbede sirovine. Jedna od njih je litijum, koji je važan za baterije za električna vozila. Zbog toga potražnja za litijumom ubrzano raste, a brojne zemlje rade na razvoju projekata za njegovu eksploataciju, poput Nemačke, Češke, Britanije, skandinavskih zemalja u Evropi.

Mi vam predstavljamo prvih pet modela na "Top girovoj" listi uz zanimljive komentare njihovih stručnjaka o svakom od ovih električnih automobila koji nam stižu iz "Poršea", "Audija", "Tesle", "Hjundaija" i "Honde".


1. "Porše tajkan"

Ovo je najkompletniji brzi stan na točkovima na svetu. Nije ni najveći, ni najpraktičniji, ali svojim performansama ispunjava očekivanja i sjajan je. Radije bismo ga izabrali nego "audi RS6 ili bilo koju "panameru". Jedino nas bučniji E63 može privući na stranu benzina.
"Tajkan" pruža apsolutnu zabavu pravom putu i vožnja u njemu je uživanje. To je GT sa srcem sportskog automobila. Što je još važnije, to je pravi "porše" koji jednostavno radi na struju.

Informer

2. "Tesla model 3"

Model 3 je bio "Top girov" salon 2019. godine. Pobedio je staru gardu i zadržao vođstvo u odnosu na nove EV pretendente. U proizvodnji je od sredine 2017. godine, ali čak i kada je ušao "u srednje doba", ništa na tržištu još nije uspelo da pobedi "model 3" na svim frontovima. Iako nije bez mana, on je jednostavno jedan od najzanimljivijih, ubedljivih automobila na svetu trenutno.

Informer

3. "Hjundai jonik 5"

Impresivno je to što je "Hjundai" sada dovoljno samouveren da stavi u prodaju automobil tako smelog izgleda kao "jonik 5". Ali činjenica da ova retro karoserija skriva jedan od najkompletnijih porodičnih električnih automobila koji se mogu kupiti za taj novac je zaista izuzetna. Ako "Hjundai" može da održi ovaj zamah u nadolazećim članovima porodice "jonik", onda bi proizvođači poput "Folksvagenovih" ID automobila, pa čak i "Mercedesov" EK klan, trebalo da budu izuzetno zabrinuti.

Informer

4. "Audi e-tron GT"

Da li je bolji od "tajkana"? Nudi delić veće udobnosti i prostora, ali i nešto manju brzinu, ali su razlike zaista male. Izbor će se svesti na to koji brend preferirate i šta vas privlači. Svakako, "e-tron GT" ima šansu da uzburka strasti u Štutgartu.

Informer

5. "Honda e"

Urbani koncept električnih vozila je postao legenda, legenda koja je postala prototip i prototip koji je postao najdivniji, najpoželjniji automobil još od "suzuki džimnija". To je "honda e", "Hondin" prvi čisto električni automobil na globalnom tržištu, a mi želimo jedan takav.

Informer