03.01.2024.

11:01

Foto: rintscreen/RTS/Kosovo Online

Vesti

Dunav prešao granicu redovne odbrane! Da li nam preti novi poplavni talas?!

Nimalo optimistično deluju prizori sa gradske plaže Štrand gde samo vrhovi suncobrana koji vire iz vode govore da je tu bila plaža. S druge strane, stanovnici Kamenjara, Ribarskog ostrva i drugih mesta uz Dunav kažu da je ovako svake godine.

Dok građani u komentarima navode da je ovo problem koji se ponavlja svaki put kada reka Dunav naraste, podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da je prethodnih dana vodostaj Dunava bio viši i da je trenutno prevaziđena granica redovne odbrane od poplave na nekoliko lokacija.

Kako pokazuju podaci RHMZ granica redovne odbrane od poplave prevaziđena je na Dunavu, a izmerena na hidrometeorološkim stanicama u Bezdanu, Apatinu, Bogojevu, Bačkoj Palanci i Novom Sadu. Takođe, visok vodostaj je i na Tisi kod Titela.

Dok u susednoj Mađarskoj beleže da je Dunav na najvišem nivou od 2013. godine, kao razlog se navode veoma obilne padavine u centralnoj Evropi i topljenje snega u Bavarskoj.

Vodostaj kod Budimpešte trenutno je na 4,72 metra dok je u gradovima koji se nalaze u južnom delu Mađarske izmereno 7,74 metara u Baji i 7,80 metara u Mohaču.

Ipak, kako pokazuju podaci RHMZ, za sada nema izgleda da bi vodostaj mogao da pređe granicu vanredne odbrane od poplava, a u većini mesta prognoze su takve da bi trebalo da krene da opada.