08.01.2024.

12:38

Foto: beta/shutterstock

Vesti

A od stranaca 2,09 milijardi evra! Ništa nije slučajno, obaraju se rekordi

Ovo je ocenio resorni ministar Huesein Memić, ukazujući da postignuti rezultat nije slučajan, već je posledica velikog ulaganja u ovu oblast, u infrastrukturu, auto-puteve, brze saobraćajnice, povezivanje destinacija.

On je naveo da se očekuje da u prilivu od inostranih gostiju sve više učestvuju Kinezi, jer je to najveće rastuće inostrano tržište za nas. Iz Kine je, kako dodaje, 2019. godine zabeleženo najviše dolazaka gostiju u Srbiju, i posete iz te daleke zemlje opet beleže uzlazni trend. Tako je u oktobru broj kineskih turista povećan za 362 odsto.

- Tome je doprinelo i uspostavljanje avionskih linija sa Kinom, a planiraju se još dve, za Šangaj i Gvandžou - navodi Memić. - Naša država je dosta radila na privlačenju kineskih turista, kroz aktivnosti predsednika države i premijerke.

Prema njegovim rečima, razvoju turizma u našoj zemlji doprineli su i vaučeri za odmor u Srbiji za šta je i ove godine izdvojen novac. Kako podseća, prijavljivanje za najnoviju turu počinje 15. januara, pri čemu je njihova vrednost povećana sa 5.000 na 10.000 dinara, a limit primanja građana koji imaju pravo na ovaj vid subvencionisanog odmora, podignut sa 70.000 na 80.000 dinara. Efekat dosadašnje primene vaučera ministar je ilustrovao podatkom o povećanju putovanja domaćih turista za 57 odsto, od 2015. godine, kada je uvedena ova mera.

Govoreći o najznačajnijim projektima u turizmu istakao je one u Gornjem i Donjem Podunavlju, koji su započeti 2022. godine, a od kojih su neki i pri kraju realizacije.

- Nautički turizam je kod nas poslednjih godina bio zapostavljen, sada radimo dve marine i to u Golupcu i na Srebrnom jezeru, a u Donjem Milanovcu ćemo proširiti međunarodno pristanište - kaže ministar. - Voleli bismo da celim Dunavskim slivom dođe dosta kruzera, da ljudi mogu tu da stanu, da izađu na lepe pešačke staze i zato radimo ove staze u Novom Sadu, sportsko-rekreativne staze u Kovinu, u Golupcu.

To će, kako dodaje, doprineti da osim što se Dunavom ponosimo zato što je najlepši i na jednom mestu najdublji na toku kroz našu zemlju, on biti pristupačan i za sve koji njime plove.