12.01.2024.

11:10

Foto: Sremskomitrovački portal

Vesti

Sramota! Sankaju se na mestu gde su ustaše streljale 6.000 ljudi, pa i Savu Šumanovića! (Foto)

- Ovih dana, na zaprepašćenje javnosti, masovne grobnice u Sremskoj Mitrovici koriste se kao jedan od prostora za igru, razbibrigu, zabavu, sankanje i druge aktivnosti neprimerene masovnom gubilištu nedužnih civila - navodi Muzej žrtava genocida.

Muzej žrtava genocida, stoga, poziva nadležne organe lokalne samouprave da hitno reaguju i zaštite ovo gubilište od daljeg skrnavljenja, ali i apeluje na nesavesne i neodgovorne pojedince da bez odlaganja obustave neprimerene aktivnosti na prostoru Spomen-groblja.

– Ovo je prevršilo svaku meru! Deca nisu kriva, odgovornost za ovakvo bestijalno radovanje i zimske aktivnosti nad leševima i kostima naših predaka, svakako je na njihovim nesavesnim roditeljima! Roditelji, u pamet se uzmite, pre 80 godina klanica i stratište,  postade danas sankalište! Malo je reći da smo  šokirani, uznemiravaju se seni žrtava, koji leže ispod ovih humki, gde se deca bezbrižno penju i spuštaju na sankama, a roditelji  bake i deke  ih još i slikaju i fotografije kače na društvene mreže – ogorčen je Vladimir Balašćak, glumac mitrovačkog pozorišta ‘’Dobrica Milutinović’’, čijih nekoliko predaka  je streljano 1942. godine i pokopano ovde na Spomen-groblju.

Poslednji  put obnovljeno je pre desetak godina sredstvima  iz gradskog budžeta, kada su izvedeni kompletni konzervatorsko-restauratorski  radovi na obnovi svetilišta i lavirinta,  staza na celoj površini Spomen-parka, buktinja i urne,  kao i  uređenje mobilijara, klupa i rasvete, sa postavljanjem info-tabli.