12.01.2024.

19:40

Foto: tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Vesti

Srbin preživeo torturu hrvatskih carinika! Saša prošao kroz pakao: Oduzeli su mi pasoš i papire, držali su me 20 sati bez hrane

Kako objašnjava u izjavi za Informer, brutalno iživljavanje nad njim počelo je 8. januara, kada je iz Slovenije, preko Hrvatske pokušao da se vrati u Srbiju.

- U 16 časova sam došao na izlaz, gde sam prijavio neke svoje predmete koje sam kupio, nakon čega su mi pretresli auto i videli su da imam neke delove automobila na zadnjem sedištu, ali sve je bilo na vidnom mestu, nisam ništa sakrio. To je kupljeno u Sloveniji, zato sam mislio da ne treba da prijavljujem, mislio sam da to važi samo za našu granicu. Slikali su sve i rekli su mi da sam u prekršaju zato što nisam to prijavio. Oduzeli su mi pasoš i papire od automobila i rekli mi da sačekam, gde su me držali do 19.30, otprilike. Ta smena je sačekala drugu smenu, držali su me namerno da ne mogu da produžim put, a nisam mogao ni u Sloveniju da se vratim bez dokumenata - priča nam Živković.

Govoreći o posledicama, kako je ispričao naš sagovornik, morao je da plati novčanu kaznu u iznosu od 420 evra i da ocarini robu, ali to je mogao tek sutra, jer je špedicija radila do 19 sati uveče.

- Bio sam u međuzoni, mogao sam da budem tu u kolima ili kod njih u hodniku. Tu na granici ništa nije radilo, nisam mogao sebi da kupim hranu, bilo je samo kafe. Sutradan u 7 ujutru odlazim u špediciju, bilo je različitih špeditera, gde god sam se obratio, svi su odbili da mi odrade carinu. Jedan je rekao da ne radi sa privatnim licima, a kasnije mi je taj isti špediter uradio carinu - kaže nam Saša i dodaje:

- Otprilike oko 10 ujutru moj advokat je pokrenuo proceduru. Kada je reagovao advokat, uzeli su moje papire i poslali me kod špeditera, koji me je prethodno odbio. Zatim sam se vratio kod carinika i tek tad su mi vratili sva dokumenta, bilo je podne. Međutim, na svim papirima koje su mi dali piše da su me zaustavili 9. januara, a ja sam pokušao da pređem granicu 8. i držali su me skoro 20 sati. Ali sve sam potpisao, uslikao i poslao advokatu i sada je sve u procesu - zaključuje Živković.

Savo Štrbac, direktor "Veritasa"

Ušli smo u super izbornu godinu u Hrvatskoj, još se kalkuliše kog meseca će biti parlamentarni izbori za njihov Sabor, u junu su parlamentarni izbori za Evropsku uniju i krajem godine predsednički izbori. U Hrvatskoj je mržnja prema Srbima u kontinuitetu. Najviše glasova se osvaja u odnosu na to kakav ko ima odnos prema Srbima i srpskom pitanju.