16.01.2024.

09:15

Foto: shutterstock/Informer

Vesti

"Zatečeni smo ovolikim brojem infarkta kod mladih" Čuveni kardiolog upozorava: Svi prave istu grešku koja može biti kobna!

Kardiolog dr Predrag Mitrović ističe da su lekari zatečeni povećanim brojem kardioloških bolesti, kao i time da je u pitanju pretežno mlađa populacija.

- Nadali smo se da će broj biti manji, od početka prošle nedelje smo imali povećan broj infarkta i kardioloških bolesti. Pacijenti očigledno ne poštuju ono na šta upozoravamo: da ne izlaze naglo iz toplog u hladno. Malo smo zatečeni! Ima malo više mlađih pacijenata, ali i oni su malo više cirkulisali - kaže dr Mitrović.

Najveća opasnost

Najopasniji je izlazak iz toplog u hladno i obrnuto, što može dovesti do grčenja krvnih sudova i kardiovaskularnih promena, tačnije, infarkta miokarda, napominje dr Mitrović. Navodi da su hronični bolesnici najugroženiji, kao i hipertoničari.

- Sva ova dinamika se javlja kada je u pitanju temperatura, a još imamo praznike i neadekvatnu ishranu, tako da sve to utiče na dinamiku krvnih sudova i na varijacije krvnog pritiska - kaže dr Mitrović.

Informer

 

Takođe, povećan je broj pacijenata sa gastroenterološkim problemima, što je posledica popriličnog opuštanja kada je hrana u pitanju.

- Problemi sa stomakom, sa žučnom kesom, sa pankreasom, sa jetrom. To je nekako i u skladu sa praznicima koji su bili prisutni - navodi dr Mitrović.

Kako se zaštititi

Dr Mitrović ističe da je bol znak da nešto nije uredu i da se treba obavezno javiti lekaru čim se oseti u bilo kom delu tela.

- Treba razmišljati o sebi. Kada je hladno, bolje ostanite kod kuće. Ako ne možete, polako izađite u hodnik, naviknite se na temperaturu i onda izađite u spoljnu sredinu. Što je najvažnije, kada ulazite nemojte odmah da utrčite u kuću na 21 stepen, već ostanite malo u ulazu ili u hodniku - kaže dr Mitrović