18.01.2024.

09:37

Foto: Shuterstock/Informer

Vesti

Bajatović: Potrošnja gasa za praznike istorijska, nema poskupljenja do maja

Bajatović je rekao Tanjugu da Srbija u skladištima ima dovoljno gasa, a da se trenutno snabdevamo iz ruskih i azerbejdžanskih izvora.
- Vučemo iz Azerbejdžana gas, nekad nešto više, nekad nešto manje, ali sve to funkcioniše preko načina interkonekcije i to treba da razradimo narednom periodu. U skladištu u Banatskom dvoru imamo 380 miliona metara kubnih, i u Mađarskoj još 200 miliona. Sudeći po skladištima i pregovorima, koji funkcionišu i koje imamo, mi zaista nemamo ni jednu brigu ni za industriju, ni za stanovništvo - rekao je Bajatović.
Kako je naglasio, jedina mana Srbijagasa je što u prethodne dve godine nismo uspeli da priključimo na sistem sve ljude i preduzeća koja su tražila priključak.
Bajatović je rekao da se cena gasa neće menjati do 1. maja, a da će onda biti napravljen presek.
On istakao da su finansije Srbije dobre, i da imamo preko 800 miliona kubnih metara gasa plaćeno.

Informer

Podsetio je da će svetske berze reagovati ukoliko bude došlo promene cene nafte.
- Teško da će cena biti niža, ja to moram otvoreno da kažem. Ako opet bude nekog poremećaja, reagovaće država, i opet će reagovati Srbijagas nekim dodatnim komercijalnim zajmovima - naveo je on.
On je rekao da Srbijagas nije gubitaško preduzeće, i da će tekuću godinu završiti sa 50 do 60 miliona evra u plusu, i dodao je da je i EPS sada vrlo uspešan.
On je pomenuo da je problem sa novim priključcima gasa nemogućnost nabavke dovoljnog broja mernih brojila iz Evrope.
- U Evropi su smanjili proizvodnju brojila. Poremećeni su lanci snabdevanja još od korone. Sada ćemo, nadam se, imati neke domaće proizvođače, i zamolili smo neke ljude da neke stvari probamo da proizvedemo u Srbiji - rekao je direktor Srbijagasa.
On je istakao da su softverska rešenja koja se primenju na svim kompresorskim stanicama i u radu skladišta sistema, razrađena u saradnji sa domaćim fakultetima, a da Mašinski i Rudarski fakultet u Beogradu daju veliki broj kadrova potrebnih ovom predezeću, kao i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Informer

- Trebaće nam i rudarski inženjeri, najviše nam fale IT inženjeri. Ima dosta ljudi koji će u narednih 3-5 godina ići u penziju, mi to moramo da nadoknadimo - istakao je on.
Rekao je da Srbijagas radi na prijemnim stanicama kako uskladili merenje gasa koji ulazi iz Mađarske, i da će raditi izlaz prema BiH, odnosno prema Republici Srpskoj, kao i potpuni novi način merenja gasa u Banatskom Dvoru.
Bajatović je najavio završetak gasovoda od Beograda do Valjeva, i napomenuo da kod pojedinaca ima nerazumevanja po pitanju eksporprijacije.
- Mi to ne radimo zbog iskopavanja litujuma već zbog razvoja tog kraja i potencijalne gasne elektrane u Loznici, i nastavka kraka za BiH Federaciju. Izvesno je da će raditi novi gasovod prema RS - rekao je on.
Takođe, dodao je da će velike kompanije kod Valjeva nakon izgradnje gasovoda biti priključene na isti.
- Kompanija Mišlen u Pirotu želi da gradi četvrtu fabriku. Ovih dana ćemo raditi na tom pitanju. Snabdevaćemo gasom Krušik i toplanu u Valjevo što će smanjiti zagađenje za 75 odsto - dodao je on.