21.01.2024.

12:20

Foto: printscreen/shutterstock

Vesti

Ministarstvo turizma o sprečavanju moguće zloupotrebe vaučera: Novi turistički vaučeri imaće vodeni žig!

Na društvenim mrežama i portalima namenjenim prodaji pojavile su se objave na kojima se turistički vaučeri u vrednosti od 10.000 dinara prodaju od tri do pet hiljada.

Zbog toga će u buduće na vaučerima, između ostalog biti navedena novčana vrednost, serijski broj vaučera - bar kod, i krajnji rok korišćenja vaučera. Pored toga, pisaće naziv ugostiteljskog objekta, kao i jedinstveni identifikator prijave, podaci korisnika vaučera, kao i izjava korisnika vaučera o korišćenju usluge smeštaja.

Informer

 

Ono što je bilo upitno jeste zašto je Ministarstvo turizma ovom javnom nabavkom poručilo 60.000 vaučera, dok je nedavno u promet pušteno 100.000.

- Prema važećem ugovoru koje Ministarstvo turizma i omladine ima sa Zavodom za izradu novčanica od 4. jula 2023. godine, preostala su sredstva za štampu 40.000 vaučera. Stoga će se ta sredstva koristiti za štampu novoodobrenih vaučera, što znači da će biti odštampano svih 100.000 - ističu iz Sektora turističke inspekcije Ministarstva turizma i omladine.

Informer

 

Oni pojašnjavaju i na koji način će ovi novi vaučeri sprečiti potencijalne zloupotrebe.

- Vaučeri koje štampa Zavod za izradu novčanica su personalizovani, dakle sa ličnim podacima o korisniku vaučera i podacima o ugostiteljskom objektu u kome se mogu iskoristiti. Kao takvi, imaju visok nivo zaštite, a svaki eventualni falsifikat, nesporno upućuje na izvršenje krivičnog dela - kažu iz ministarstva.

Iz turističke inspekcije dodaju da kazne za građane za ovakve prekršaje idu i do 350.000 dinara, a za pravna lica i do 800.000.