23.01.2024.

09:39

Foto: D. D.

Vesti

Marko je razvio veoma unosan biznis: Svinjama daje banane i surutku, pa pršut prodaje papreno

Sve je počelo kada mu je drug zatražio da jednu svinju othrani za njega na prirodan način, pa je on shvatio da bi tako mogao da proba sa većim brojem svinja. Opredelio se za uzgoj domaćih rasa moravki i resavki, koje hrani "bogato": lubenice, trešnje, banane, bundeve, krmačama i prasićima obavezno daje surutku i mlečne prerađevine. Gude jedino ne vole citruse, limune, pomorandže i slično, ali se zato sezonskim voćem i povrćem goste svaki dan.

- Ja se mnogo razlikujem od svih naših proizvođača u zemlji, jer ja jedini uzgajam tu svinju od praseta do kraja i onda nisam uzeo iz tova ovu svinju gde je ona napredovala kilogram dnevno, nego baš radim svoju proizvodnju i onda zato moram da se razlikujem od svih i po ceni i po kvalitetu i po svemu - kaže Marko za 24sedam.

Ove svinje se tove duže od godinu dana i u proseku imaju oko 115 kilograma kad dođe vreme za njihovu preradu. - Unese ona verovatno dovoljno kalorija u sebe tokom dana, ali ih tako isto potroši u ovom blatu, u jurnjavi po dvorištu, jer bukvalno je ovde kao na trialtonu, ne zna se šta radi, da li pliva, da li trči, da li skače - objasnio je voditeljki Mariji Atanasković.

Zanimljivo je da sve ove "igre bez granica" u blatu vole da gledaju ljudi, jer Marko ima video nadzor koji pokriva farmu i snimak se neprekidno emituje na njegovim društvenim mrežama. - Neke televizije su stavile kamere i zatvorile ljude, da ih ne nazovem svakako, a ja sam zatvorio životinje, mislim da su to plemenite životinje i mnogo je lepše gledati moju farmu uživo na YT nego na TV gledate neke rijalitije.

Svo svoje meso Marko suši na Zlatiboru kod proverenih ljudi, a pršutu prodaje po ceni od 300 evra za kilogram, mada se ne može kupiti na kilogram, već samo ceo komad.