24.01.2024.

15:01

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Konkurs za osnovce: Najuspešniji đaci biće nagrađeni putovanjem na Olimpijske igre u Pariz

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, istakla je da je konkurs namenjen učenicima osnovnih škola, uzrasta od petog do osmog razreda.

Dodala je da ovo nije prilika samo za mlade učenike da pokažu svoj dar već i prilika da istraže teme međunarodnog prijateljstva i sportskog duha.

Zahvaljujući velikodušnosti vlade Francuske i Olimpijskog komiteta Srbije najuspešniji učenici biće nagrađeni putovanjem na Olimpijske igre u Pariz“, poručila je Đukić Dejanović.

Kako je navela, to je prilika za životno iskustvo koje će ih inspirisati da pomeraju granice u svim aspektima života i da budu primer drugima.

„U našem obrazovnom sistemu već je istaknut značaj zdravstvenog i fizičkog vaspitanja. Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine izdvojila je školski sport kao jedan od prioriteta“, kazala je ministarka.

Podsetila je da Ministarstvo prosvete i Olimpijski komitet Srbije već zajednički učestvuju u realizaciji projekta olimpijskog obrazovanja.

„Ovaj konkurs je prilika da se još više osnaži veza između škole i sporta“, rekla je Đukić Dejanović.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković rekao je da ovaj konkurs predstavlja ekstenziju divne saradnje koju imaju sa Ministarstvom prosvete.

Kroz ovaj likovni konkurs, OKS je dobio priliku da uključi sve osnovne škole u Srbiji i da celokupnoj najmlađoj populaciji prenese osećaj uzbuđenja, koji donose Olimpijske igre, kao i želju da bodre naše olimpijce na putu ka medaljama u Parizu“, kazao je Maljković.

Dodao je da za relizaciju ove ideje nema boljeg partnera od naših prijatelja i domaćina predostojećih OI.

Ono što me posebno raduje je što će se kroz ovu inicijativu promovisati i širiti olimpijska ideja i njene univerzalne vrednosti, koje su više nego ikad potrebne za zdravije i bolje društvo“, rekao je Maljković.