25.01.2024.

15:29

Foto: facebook

Vesti

Posao cveta zbog ljubavi prema životinjama: Evo ko su prvi mačkositeri u Srbiji!

Mladi bračni par je svoju ljubav prema životinjama pretvorio u profesiju u kojoj uživa. Anita i Saša su odlučili da spoje lepo i korisno, pa se tako već tri godine bave čuvanjem kućnih ljubimaca, tačnije mačaka.

S obzirom da je najčešći problem vlasnika gde ostaviti ljubimca kada krene sezona godišnjih odmora, ali i dok su na poslovnom putu, njih dvoje su došli na ideju da pokrenu ovaj posao i tako pomognu vlasnicima mačaka. Iako su krenuli kao entuzijasti, sada već govore o ozbiljnoj zaradi.

Anita i Saša mace čuvaju u stanovima vlasnika, ali i u svojoj kući. Ovi mačkositeri - kako su ih prozvali Novosađani, već su zadobili njihovo poverenje, ostavljaju im ključeve i puštaju u svoke domove.

- Javljaju nam se pre odlaska na more ili na neko drugo putovanje. Bukvalno u vreme godišnjih odmora radimo po ceo dan tada imamo baš mnogo obilazaka. Neke mace moramo da vodimo kod veterinara i da im dajemo terapiju. Trenutno vodimo računa o osam maca koje obilazimo već dva meseca - navodi mačkositerka Anita.

Pored toga što čuvaju mace oni ih neguju, treniraju, animiraju i najvažnije - maze!

Mačkositeri ističu da mace mogu doživeti stres i pasti u depresiju zbog odlaska vlasnika ili promene prostora. Ako ih ostavite u hotelu za kućne ljubimce, promena prostora će ih dodatno uznemiriti.

- Na ideju da čuvamo mačke došli smo jer smo pre tri godine i sami imali problem. Krenuli smo na more i mace ostavili kod Anitinih roditelja. Kada smo se vratili sa godišnjeg odmora, videli smo da je jedna od naših mačaka upala u depresiju, jako je loše sve to podnela. Onda smo shvatili da su mačke teritorijalne životinje - navodi Saša Rebović, vlasnik Servisa za čuvanje mačaka.

Ovaj bračni par ima i svojih 13 mačaka, redovno spasava bolesne životinje i traži i dom. Trenutno su kod njih tri mačke koje čekaju usvojenje, pa pozivaju ljubitelje životinja da im se jave. 

Ljubav prema životinjama je nemoguće sakriti. To je i razlog što posao cveta. Iako su krenuli kao entuzijasti, Anita i Saša sada već govore o ozbiljnoj zaradi.