26.01.2024.

17:15

Foto: printscreen

Vesti

"Dositej" za najbolje studenete: Fond za mlade dodelio više od 1.600 stipendija!

Osim finansijske podrške izuzetnim studentima Fond za mlade talente i ove godine sprovodi novouvedeni mentorski program "Talenti u javnom sektoru", saopštili su iz ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Dobitnici stipendije imaju ugovornu obavezu da po završetku studija obave plaćenu stručnu praksu u organima javne uprave ili institucijama čiji je osnivač Srbija, u trajanju od najmanje tri meseca, a najviše devet meseci. Na taj način stipendisti dobijaju prvo radno iskustvo do kojeg se obično najteže dolazi.

Kako je navedeno, budući da su Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sinhronizovali aktivnosti na realizaciji konkursa za dodelu stipendija studentima, čime je prevaziđen izazov dupliranja stipendija, svi kandidate mogu biti korisnici samo jedne stipendije koja se isplaćuje iz budžeta Srbije.

U slučaju da je kandidat konkurisao i dobio stipendije više različitih institucija, mora se odlučiti za jednu i o svojoj odluci o odricanju obavesti instituciju od čije stipendije odustaje, najkasnije do 31. januara. Fond za mlade talente se nalazi u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Od 2008. godine Fond se bavi razvojem mladih talenata, a do danas je dodeljeno više od 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola.