31.01.2024.

22:29

Foto: Printskrin:Youtube

Vesti

Lala "pod zemljom": Ona je žena rudar i posao radi kao svaki muški kolega! Evo šta joj najteže pada dok je u jami, a nije strah od nesreće!

Lala nije jedina žena koja ulazi u jamu, ali jeste jedina žena koja je u rudniku svakog dana. Ona je nadzornica za poslove i za nju su čizme, odelo, lampa i šlem svakodnevica.

Radno vreme joj počinje u 7.00, u jami je do 13.00 a već u 15.00 napušta radno mesto i vraća se u Čačak, gde živi sa svojom porodicom.

- Najteže mi pada to što tamo nema signala, pa se sa porodicom čujem tek kada izađem iz jame - kaže Lala.

Informer

 

Rudnik u kom radi nalazi se na planini Rudnik, gde se vrši eksploatacija i prerada ruda bakra, cinka, olova i srebra. Hodnici kojima prolazi dugi su nekoliko kilometara, a temperaturna razlika je sa svakim metrom dubine sve veća.

- Dnevno pređem i preko 15 kilometara. Ujutru radnicima damo radne zadatke, pošto sam nadzornik moj posao je da idem i iskonrtolišem da li je sve urađeni po planu i kako treba - priča ova hrabra žena dok je kolege pozdravljaju sa poštovanjem jer za ovaj posao potrebna je muška hrabrost.

- Sa kolegama ima dobru komunikaciju, nikada nije bilo problema i razmirica. Mislim da je njima potpuno normalno da žena radi kao nadzornik.

Iako nije uobičajeno da žena radi ovakav posao, Lalile kolege su nam objasnile da ona obavlja posao isto kao i svaki muški kolega. Čak njena porodica na posao u rudniku gleda bez straha, tretirajući ga kao svaki drugi.

- Na prvom mestu je uvek bezbednost. Od kada ja radim u ovom rudniku, nije bilo nesreća - ističe Lala.