02.02.2024.

16:02

Foto: printscreen

Vesti

Neki već osećaju da stiže promena vremena: Evo ko je ugrožen zbog naglog skoka temperature!

Naime, ljudski organizam i do dva dana ranije može da predoseti da nam stiže drastična promena vremena, tako da nam ove tegove najavljuju ono što su meteorolozi već predvideli - stiže nam topli talas sa temperaturama od čak 20 stepeni!

Na promene vremena su najosetljivije žene srednjeg doba, starije osobe oba pola i hronični bolesnici. Tegobe se ne javljaju uvek istovremeno kada i vremenske oscilacije, često se javljaju neposredno pre ili posle vremenskih promena. Reakcije organizma se javljaju od 4 do 48 sati pre predstojeće promene vremena. Prilagođavanje organizma na nepovoljne vremenske prilike traje od 2 do 4 dana - kaže Jasminka Smailagić, načelnik Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze u RHMZ.

Informer

 

Već u subotu stiže toplije vreme sa skokom temperature vazduha na 11 stepeni uz malo i umereno oblačno vreme. U nedelju će biti do 16 stepeni, u ponedeljak tokom dana i do 18 stepeni i promenjivo oblačno, a u utorak se očekuje 20 stepeni.

Informer

Jasminka Smailagić kaže da današnje biometeorološke prilike nepovoljno utiču na hronične bolesnike.

- Najizraženije tegobe mogu osetiti astmatičari. Najugroženiji su kardiološki i cerebrovaskularni bolesnici, a promene će osetiti osobe sa psihičkim tegobama.  Moguće su meteoropatske reakcije u vidu nervoze i smanjene radne sposobnosti zato se svim učesnicima u saobraćaju preporučuje dodatni oprez - kaže Smailagić.