04.02.2024.

14:45

Foto: ATAIMAGES

Vesti

Humanost na delu: Patrijarh Porfirije dao krv! Iz Zavoda apeluju na građane da se odazovu pozivu

Patrijarh Porfirije je dao krv nakon održane službe u hramu Svetog Save, a pored njega, u parohijskom domu se veliki broj građana odazvao akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Patrijarh je poručio da je veoma važno da imamo saosećanja jedni prema drugima i da je važna solidarnost.

- Svi dobro znamo koliko često čujemo da je nekome potrebna krv prilikom raznih operacija, bolesti, neophodna je krv da bi se uopšte mogla izvršiti operacija. Zato nema ništa bolje, lepše i pred Bogom veće da oni koji su zdravi od suviška daju svoju krv koja će možda biti kap u potrebi angažmana za izlečenje i isceljenje nečije bolesti - rekao je patrijarh.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je da su dobili veliku podršku Sprske pravoslavne crkve za organizovanje dobrovoljnog davanja krvi i istakla da je patrijarh Porfirije, prvi patrijarh koji je u mogućnosti da daje krv.

- Krv je lek koji ne može da se napravi, a neophodan je svakoga dana u funkcionisanju zdravstvenog sistema. Prošle godine prikupljeno je 220.000 jedinica krvi, iako je to zavidan broj, ipak je iz godine u godinu potrebno sve više krvi za zdravsteni sistem. Prosečna starost u našoj zemlji je 46 godina, i smanjuje se broj onih koji mogu da daju krv, a povećava stara populacija kojoj je krv potrebna zbog određenih medicinskih procedura - rekla je Rodić.

Kako je istakla, važno je da se upućuje poziv, ne samo onima koji su već dobrovoljni davaoci krvi, već i onima koji nisu, da to postanu.

- Važno je da razvijemo svest kod ljudi, da ako su zdravi treba da daju krv, da pokažemo humanost i solidarnost. Dovoljno je dva puta godišnje. Žene mogu da daju krv na 16 nedelja, dok muškarci mogu na 12, ali i dva puta godišnje bi bilo odlično - objasnila je ona.

Iz Instituta za transfuziju krvi pozivaju sve građane mlađe od 65 godina koji su dobrog zdravstvenog stanja da daju krv.