05.02.2024.

10:02

Foto: Shutterstock/Google

Vesti

Lekari odlagali porođaj sve dok žena nije pala u nesvest! Stižu prijave ombudsmanu za akušersko nasilje

Kako u razgovoru ističe Zoran Pašalić, javile su se žene iz cele Srbije – od Subotice do Kosovske Mitrovice – kako bi prijavile neprijatnosti koje su doživele tokom porođaja. Ističući da u ovom trenutku ne može da govori o konkretnim porodilištima, lekarima i medicinskim radnicima na koje su se porodilje žalile, zaštitnik građana kaže da će svi slučajevi biti ispitani, nakon čega će javnost biti obaveštena.

- Među ženama koje su se javile stručnoj službi ombudsmana nalazi se porodilja koja je istakla da su lekari u lokalnoj bolnici dugo vremena oklevali sa donošenjem odluke o carskom rezu, da bi je potom hitno transportovali u Novi Sad kako bi se sprečile dalje komplikacije porođaja. Javila nam se i žena koja je rekla da su joj lekari tokom porođaja ’skakali’ po stomaku, kako bi bebu izgurali napolje, što je u suprotnosti sa svim medicinskim protokolima. Obratila nam se i porodilja čijem su porođaju prisustvovali studenti medicine, uprkos njenom izričitom protivljenju i javno izrečenom stavu da ne želi svoje najintimnije trenutke da deli sa studentima na praksi. Svoje bolno iskustvo sa nama je podelila i porodilja koja nam je rekla da su lekari odlagali porođaj sve dok nije pala u nesvest od bolova - priča Zoran Pašalić.

On dodaje da se stručnoj službi zaštitnika građana javila i žena kojoj su akušeri forcepsom vadili bebu iz stomaka, što je veoma opasna procedura, kao i porodilja koja tvrdi da su je lekari pustili da krvari dok se nije onesvestila.

Zbog neadekvatne reakcije zdravstvenog osoblja prilikom porođaja, ombudsmanu se javila i žena koja je završila u indukovanoj komi, a prijavu je podnela i porodilja koju lekari nisu hteli da porode carskim rezom iako se njena beba prilikom dolaska na svet zaglavila u porođajnom kanalu, zbog čega joj je život bio ugrožen.

Da ni (skupo plaćen) porođaj u privatnoj klinici nije garancija da će dolazak bebe na svet proći u najboljem redu, govori i primer porodilje koja se javila ombudsmanu sa pritužbom da je dobila emboliju pluća tokom porođaja, nakon čega je prebačena u državno porodilište.

- Mi ćemo od Ministarstva zdravlja tražiti da pošalju zdravstvene inspektore u svaku ustanovu u kojoj su se porađale žene koje su nam prijavile akušersko nasilje ili nesavesno postupanje zdravstvenih radnika i ispitaju svaki pojedinačni slučaj, a kada nam oni podnesu izveštaj, o tome ćemo obavestiti javnost. Ja pozivam sve porodilje da nam se jave, kako bi se stvorili uslovi za utvrđivanje odgovornosti u pogledu nesavesnog postupanja prema porodiljama u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama, bilo da je reč o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru - kaže Pašalić i dodaje:

- Dok se država bori za svako dete, jer kao društvo starimo, postoje i oni koji umesto da budu nosioci te podrške i iskrene brige za život buduće majke i njenog deteta čine da se porođaj pre doživljava kao neprijatno iskustvo nego kao prirodan čin i jedan od najradosnijih trenutaka u životu žene. Tome se mora stati na put, jer zbog pojedinačnih slučajeva svi plaćaju cenu – i pacijenti, i medicinska struka.

Informer

 

Zoran Pašalić podseća da su naši sugrađani u mogućnosti da podnesu anonimnu prijavu ombudsmanu, a tu mogućnost je iskoristila grupa lekara i medicinskih radnika u jednom Kliničkom centru u Srbiji, koji su podneli prijavu zbog loše organizacije rada, zbog koga pate brojni pacijenti, uključujući i porodilje.

Zaštitnik građana podseća da je pravo na zdravlje u korpusu osnovnih ljudskih prava, ali da iskustvo pokazuje da je ono nedovoljno dostupno u praksi, pri ostvarivanju zdravstvene zaštite.

Zato je, prema njegovim rečima, potrebno uspostaviti mehanizme koji bi doprineli tome da građani pre svega znaju koja su njihova prava, kao i kome mogu da se obrate ukoliko smatraju da predviđena lekarska usluga predstavlja njihovo kršenje i povećava ugroženost po zdravlje.