06.02.2024.

10:15

Foto: Shuterstock

Vesti

Keš ili kartica – građani podeljeni: Stručnjaci za bezgotovinsko plaćanje

Anketa pokazuje da mladi češće plaćaju karticom, jer su, kako kažu ispitanici, bezbednije i lakše za nošenje i upotrebu, dok stariji i dalje radije koriste gotovinu.

"Zato što sam penzioner i neću uopšte da razmišljam o tome", rekla je jedna gospođa u maloj anketi RTS-a.

"NBS neprekidno radi na razvoju bezgotovinskih načina plaćanja"

Aleksandar Stanojević iz NBS kaže da se platnim karticama korisnicima pruža mogućnost da na vrlo jednostavan i siguran način izvrše plaćanje.

"Upravo iz tog razloga, NBS neprekidno radi na razvoju bezgotovinskih plaćanja kako bi se u što većoj meri razvila na tržištu", navodi Stanojević.

"Kartice u ekonomskom smislu najbolji oblik"

Trenutno ima mnogo više izdatih platnih kartica nego klijenata u bankama. Međutim, što se provizije tiče, nije svejedno kojom karticom plaćamo.

Dušan Uzelac sa finansijskog portala "Kamatica" ističe da je u ekonomskom smislu najbolji oblik da se koriste kartice koje su naš princip plaćanja, a to su "dina" kartice.

"Ako mi već u našoj ekonomiji trošimo naše novce, da kupujemo naše proizvode, suludo je da provizija ode u neko inostranstvo i da zbog te transakcije plaćamo deo troška", objašnjava sagovornik RTS-a.

(Ne)bezbednost platnih kartica

Graćani su nekada nepoverljivi, a stručnjaci tvrde da je reč o bezbednom načinu plaćanja i da je mala verovatnoća da nam karticu neko zloupotrebi, ukoliko poštujemo osnovna pravila.

Stanojević ukazuje da je važno da platnu karticu držimo na adekvatnom mestu, kao i da ona nije svima dostupna.

"Ne bi trebalo ni da delimo podatke o platnim karticama, da ne dajemo drugima da koriste našu platnu karticu… Kada unosimo pin na bankomatu, takođe moramo da vodimo računa", nabraja Stanojević.

Gubitak kartice – odmah obavestiti banku

Ukoliko građani izgube karticu ili im je ukradu, potrebno je da se o tome odmah obavesti banka.

Broj kartice ne bi trebalo ni da se ostavlja na nepouzdanim internet stranicama.

Iako je ovaj način plaćanja u Srbiji sve popularniji, stručnjaci tvrde da nikada u potpunosti neće zameniti novac, kao što je to slučaj u Francuskoj i Belgiji, gde više od 90 odsto stanovništva plaća karticom.