07.02.2024.

09:00

Foto: Snežana S Milojevic

Vesti

Snežana S. Milojević iz Nacionalnog invalidskog udruženja "ILCO" ističe: Rak je izlečiv, kada se javiš na vreme!

Postoje spoznaje za koje nikada nismo spremni, koje nas unapred jako plaše,  istine na koje se ne usuđujemo  da pomislimo čak i ako verujemo da smo jako hrabri. U naše vreme, saznanje da se boluje od raka,  izaziva šok, očajanje i neretko pomisao na smrt. A čak 30-50 odsto svih oblika raka se može sprečiti usvajanjem zdravih stilova života, redovnim skrining pregledima, ranim otkrivanjem i blagovremenim lečenjem. 

- Rak debelog creva spada u tri najučestalije lokalizacije malignog tumora,  uz rak pluća i rak dojke. I mada onkolozi  sve  jasnije objašnjavaju da se rak danas leči, posebno ukoliko je otkriven na vreme, ova bolest u Srbiji još uvek je tabu. Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka , maligni tumor debelog creva čini 10,9 odsto svih novih slučajeva raka kod muškaraca i 9,5 odsto kod žena – objašnjava S.Milojević iz Nacionalnog invalidskog udruženja "ILCO" Srbija.

Informer

Sa lekarima i pacijentima u udruzenju Ilco

Najčešće maligne bolesti u Srbiji su rak pluća (oko 7 000 godišnje), rak debelog creva (oko 5 200) i rak dojke (4 450) novoobolelih.  A koji su to znaci upozorenja kada je rak debelog creva u pitanju,  koje ne bi trebalo ignorisati?

- Češći grčevi u stomaku, poremećaj pražnjenja creva, učestali osećaj umora, neobjašnjivi gubitak težine jer ćelije raka  koriste mnogo zaliha energije. Isto tako, ako u stolici primetite bilo kakav trag krvi, ili je vrlo tamne boje, obratite se lekaru. Test na okultno krvarenje će otkriti da li ima krvi u stolici . Kolonoskopija je takođe neophodan  pregled kojim se mogu detektovati polipi I kasnije hirurški ukloniti -  kaže naša sagovornica.

Informer

Snežana S Milojevic

Nekada se u procesu hirurškog lečenja od raka debelog creva, pacijentima izvodi  stoma – hirurški formiran otvor na prednjem delu trbušnog zida, kao način daljeg pražnjenja creva. Stoma može biti privremena -  kada pacijent nosi pomagalo nekoliko meseci ili stalna - do kraja života. Pacijenti u našim bolnicama na to često nisu unapred pripremljeni pa psihološki teško reaguju. 

- Oni su tada u stanju šoka, velike zbunjenosti, straha od smrti Bez obzira na pol, godine, obrazovanje, veroispovest svi se povlače u sebe jer ih muči bezbroj  pitanja: Da li će ih bračni drug ili partner sada prihvatiti,  podržati, kako da saopšte deci i unucima da imaju izvedenu stomu i da će sa njom biti do kraja života, hoće li umeti da pravilno menjaju pomagalo, kako će sada da se hrane, hoće li moći da rade, kakva će biti njihova intima ….- nastavlja priču  Snežana S. Milojević koja i sama već tri decenije ima izvedenu stomu  i živi normalan i aktivan život ispunjen nesebičnim pomaganjem pacijentima,  ispunjen ljubavlju, putovanjima, rekreacijom, umetnošću. 

Informer

Bolest im je donela ljubav i zajednicki rad

- Često  moram da podignem bluzu da vide kesu jer ne veruju da imam već 33 godine izvedenu stomu-ileostomu. U trenutku se osveste , pridignu,  javi se optimizam da mogu napred. A tek kada čuju da mi je stoma donela i ljubav mog života i da je prijateljstvo dva stomičara preraslo u radost zajedničkog življenja i zajedničku posvećenost pomoći pacijentima koji prolaze kroz teško iskustvo borbe sa rakom debelog creva, da shvate da mogu pobediti bolest i nastaviti normalan život.

Snežana S,Milojević je osnivač i uspešno rukovodi Nacionalnim invalidskim udruženjem "ILCO" Srbija. Podseća da naša zemlja mora aktivno raditi na podizanju uslova lečenja onkoloških pacijenata,  jačanju skrining programa i podizanju svesti o važnosti redovnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti kada se njen dalji  razvoj može uspešno sprečiti, kada se bolest može uspešno lečiti, a pacijenti nastaviti normalan život .