10.02.2024.

19:45

Foto: Foto: Printskrin YouTube/Pogledi iz domovine

Vesti

Sa 15 godina se udala za gorštaka, a sada živi život iz snova! Otkrivaju tajnu svoje sreće: Nemaju TV, a svako veče uživaju u akciji (FOTO)

- Sa planine spuštaju se u selo tek tokom najsurovijeg dela zime, kada se ovce jagnje, jer kažu da je tamo za nijansu toplije. Samostalni život, na 1500 metara nadmorske visine, ni malo im ne smeta - kaže Mara (23), koja se udala pre osam godina.

Gorštak Milun za Maru ima samo reči hvale, kaže da ne odbija da radi ni po kući, ni oko stoke.

- Ja više muzem, a svekrva radi oko mrsa. Udala sam se preko oko sedam i po godina, a sada imam 22. Život vas nauči da morate da odrastete. Svekrva mi je bila podrška, a i dan danas je - ispričala je Mara prošle godine.

Informer

 

Kako je tada rekla, na Katun Ravnom im je mnogo lepše nego u selu, iako su potpuno izolovani.

- Uveče nam najviše dolaze u goste, a ovce moramo čuvati i preko noći i preko dana. Vazda smo na oprezu. Nije strašno, do sada nije bilo nikakvih opasnosti - govorila je Mara, kojoj jedino pada teško posao kada je dosta umorna.

Za ovaj neobični mladi par, odmor od poslova nalaze u zajedničkom slušanju radija. Televizor nemaju, a i kada bi hteli da ga kupe, nemaju gde da ga prikuljuče.

Informer

 

Za grad nema potrebe da idu, sa planine se tamo spuštaju samo posebnim danima. Kada je svetac i kada imaju manje posla. Nekada ponešto kupe, malo se druže i popiju kafu.

Iako njihovi vršnjaci danas ne mogu da žive bez društvenih mreža, kod Miluna i Mare to nije slučaj. Oni tek ponekad prelistaju Fejsbuk, kako bi se zabavili. Oboje jako vole selo, iako naglašavaju da takav život ima više mana nego prednosti.

- Ne ustaje se rano, negde oko pola sedam, ispečem kafu meni i mužu, pa oko stoke - priča Mara, koja je muzla i po 130 ovaca do jeseni.

Mara kaže da više voli katun od sela, a planine i stoku više čak više i od mora i primorja.