15.02.2024.

12:55

Foto: Promo

Vesti

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od kancera! "I ja se borim" : Obeležava se Međunarodni dan dece obolele od raka!

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i ove godine će tradicionalno obeležiti Svetski dan dece obolele od raka u više od 30 gradova u Srbiji.

U Beogradu, centralna manifestacija sa muzičkim programom koju organizuje NURDOR, biće održana u Knez Mihailovoj ulici kod Delijske česme, od 12 do 14 časova.

Tačno u 13 časova, pod sloganom "I ja se borim", simbolično će mladi izlečeni od raka poslati srce podrške za sve mališane koji se sada leče.

U većim gradovima Srbije organizuje se dobrovoljno davanje krvi, kaže Ljubiša Stanić, jedan od osnivača "Nurdor"-a. On ističe da nema boljeg načina nego obeležiti ovaj dan dobrovoljnim davanjem krvi posebno jer najveći broj dece koja obole od raka imaju leukemiju.

- Toj deci su permanentno potrebne zalihe krvi, zalihe trombocita - rekao je Stanić i pozvao sve koji mogu da daju krv.

Ono što ohrabruje jesu visoki procenti izlečenja kod obolelih mališana u Srbiji, koji se, u zavisnosti od dijagnoze, kreću u proseku iznad 80 odsto.

S druge strane, podsećaju u NURDOR-u, zabrinjavajuća je činjenica da Srbija i dalje nema pedijatrijski kancer registar, tako da izostaje sistemsko i sistematično centralizovano praćenje statistike malignih oboljenja kod dece.