18.02.2024.

07:14

Foto: Foto: Shutterstock

Vesti

Ukoliko roditelji ne vakcinišu dete sledi paprena kazna! Svaka četvrta presuda osuđujuća: Zbog neodgovornosti moguć i zatvor!

Davno zaboravljena bolest, veliki kašalj, puni ordinacije poslednjih meseci. Odnela je živote petoro dece. Lekari kažu da smo na pragu epidemije i podsećaju - vakcinacija je zakonom obavezna. Prima se polivalentna vakcina.

- Acelularni oblik se prima za bordatelu pertusis, koji izaziva veliki kašalj, od drugog meseca u tri doze u prvoj godini života, znači između drugog i šestog meseca života i prva revakcinacija u drugoj godini života i treća, odnosno druga revakcinacija pre polaska u školu, znači u sedmoj godini života- rekla je dr Snežana Rsovac, pulmolog sa Dečje klinike u Tiršovoj.

Osim velikog kašlja i morbila, vakcinacija dece obavezna je protiv još devet bolesti. Između ostalog - protiv tuberkuloze, dečje paralize, hepatitisa B.

U Institutu "Batut" kažu da kolektivni imunitet na nivou zemlje postoji samo za tuberkulozu, a za sve ostale bolesti da je obuhvat vakcinacije nedovoljan - ispod 95 procenata. Zato se proveravaju kartoni vakcinacije u domovima zdravlja.

Informer

 

U Nišu kažu da je MMR vakcinu prošle godine primilo samo 80 odsto dece.

- Blagovremenost davanja vakcine nije dobra, iznosi samo 30 posto od 13. do 15. meseca. Mi to evidentiramo u kartonu, tu zapisujemo čak imamo i izjave koje roditelji potpisuju ako ne žele da vakcinišu svoje dete, a nema kontraindikacija, onda zahtevamo da se roditelj potpiše-  navela je dr Biljana Marković, pedijatar Doma zdravlja u Nišu.

Onda je pedijatar dužan da to prijavi inspekciji Ministarstva zdravlja, koja pokreće prekršajni postupak.

Svaka četvrta presuda osuđujuća

Od 2020. godine nešto više od 240 stiglo je do Prekršajnog suda u Beogradu. Tek svaka četvrta presuda bila je osuđujuća.

- U 23 sudska predmeta izrečene su novčane kazne od 5.000 do 60.000 dinara. U 25 izrečena je samo opomena. U devet, osuđujuća presuda preinačena je u rešenje o obustavi postupka, dok je u jednom sudskom predmetu osuđujuća presuda preinačena u oslobađajuću- saopštili su iz Prekršajnog suda u Beogradu.

Ako roditelj ne plati kaznu, prekršajni sud ima dve mogućnosti – da novčanu preinači u zatvorsku kaznu ili da donese rešenje o zapleni dela zarade.

Koliko roditelja je tako kažnjeno, ne zna se. Sudeći po širenju gotovo iskorenjenih bolesti – nedovoljno.